3 zomerse wijnen in ons glas

3 zomerse wijnen in ons glas

Het is volop zomer. De vakanties zijn inmiddels (bijna) allemaal begonnen en de temperaturen zijn zoals we allen graag willen. Tijd voor lekker lang in de tuin, op het balkon of om ergens anders buiten te vertoeven. En daarbij drinken we natuurlijk graag iets dorstlessends. Lekkere, frisse wijn. Iets meer wit en rosé, met vaak een wat hoger zuurtje en iets meer gekoeld. Genieten van de combinatie van zon of een warme zomeravond en een heerlijke wijn. Wij hebben 10 heerlijke zomerse wijnen voor u geselecteerd. Alle zeer de moeite waard, maar welke staan bij ons op tafel (of eigenlijk in de wijnkoeler) deze zomer?

10 heerlijke zomerse wijnen

10topwijnen.nl heeft specifiek voor de zomer 10 mooie wijnen op een rij gezet die goed passen bij deze tijd van het jaar. Alle wat frisser qua profiel. Over het algemeen wat fruitiger in de geur en smaak en met wat meer zuren die de frisheid van de wijn juist onderstrepen. Daarnaast wijnen die prima goed gekoeld gedronken kunnen worden. Zelfs de rode wijn die we erbij geselecteerd hebben. 10 topwijnen waarmee u altijd goed zit deze zomer!

Onze 10 zomerwijnen bestaan uit 2 rosé’s, 6 witte wijnen, 1 rode en een mousserende, lichtzoete rosé. En hoewel we ze allemaal erg lekker vinden, geven we de onderstaande toch een extra tipje mee. Dat wil zeggen: waarschijnlijk zijn deze bij ons vooral in glas te vinden deze zomer. Heerlijk, proost!
 

Pinot grigio rosé

Ja! Rosé natuurlijk! Want als er iets zomers is! En deze is ook nog eens vrij bijzonder, want eigenlijk gemaakt van een witte druif. Nou goed, een grauwe/grijze druif, dus wit met wat kleur. Soms zelfs iets paarsig, als de druif de mogelijkheid heeft om goed te rijpen. En dan kan de wijnmaker de druif dus even mee laten weken in het geperste sap en dan krijg je dus een rosé. En dat doen ze bij het wijnhuis Bidoli, vlakbij Venetië dus, tot ons groot genoegen.

Zoals gezegd, een bijzondere rosé. De smaken van de pinot gris zijn namelijk heel duidelijk herkenbaar. Maar door het gebruik van de schillen van de druif, krijgt de wijn een andere dimensie. Iets meer stevigheid en rijkdom, Met de ogen dicht lijkt het wat meer een witte wijn, maar met rode (of rosé) wijn trekjes. De geur is schoon en fris, met licht fruit, bes, een iets bloemige toon en lichte pittigheid. Qua smaak droog en strak, met een klein zoet ondertoontje.

De prijs van deze Bidoli Pinot Grigio rosé is € 8,35. Niet veel voor zo’n bijzonder glas wijn.

Trouwens ook leuk: verras uw visite eens door hem blind (ogen dicht of geblinddoekt) te laten proeven. Mij benieuwen of ze het herkennen als een rosé.
 

Gros manseng + sauvignon blanc

Sauvignon blanc kennen we inmiddels bijna allemaal. Het zal waarschijnlijk ook wel een van de meest geserveerde witte wijnen zijn op de terrasjes van de zomer. Niet onterecht, want heerlijk fris en fruitig en met een behoorlijk zuurtje. Dus uiterst zomers. Maar soms wel een beetje afgezaagd en niet zo uitdagend.

Het mooie is dat de sauvignon blanc zich prima laat combineren met andere druivenrassen om een grotere spanning te creëren. Dat doen ze in de Bordeaux al jaren, zo niet eeuwen, waar de sauvignon met de druif sémillon een veelvoorkomend koppel vormen. En ook in andere gebieden wordt er steeds vaker gecombineerd. Zo maakt Feudi di San Marzano een heerlijke combinatie met sauvignon en malvasia. De wijn krijgt daardoor iets uitgesprokener bloemigs.

Alain Brumont, een hele bekende wijnmaker in Zuidwest Frankrijk, combineert deze sauvignon blanc met de regionale druif gros manseng. Dat brengt een wijn die exotisch en fris is aan de ene kant en citrusachtig en zeer geurig aan de andere kant. Een superfrisse wijn, met behoorlijk wat zuren en een hele leuke spanning.

De prijs van deze Brumont Côtes de Gascogne gros manseng sauvignon is € 8,75. Absoluut een topper.
 

Costières de Nîmes – heerlijk, biologisch wit uit Zuid-Rhône

Tot slot een wijn met veel waar voor zijn geld. En nog biologisch ook. Het is een droge, witte wijn van diverse druivenrassen uit het zuiden van de Rhône. De druiven die gebruikt worden zijn roussanne, vermentino, grenache (blanc) en een beetje marsanne en clairette. Het is lastig om de individuele bijdrage van deze druiven aan te geven, maar duidelijk is wel dat het gehele samenspel een heerlijke, frisdroge witte wijn opleveren.

Een bijzondere en vrij complexe wijn met geuren van diverse soorten fruit. U zou er citrus (mandarijn, grapefruit, sinaasappel) in kunnen herkennen, maar ook geel fruit als peer, meloen en wat tropisch fruit. Daarnaast komt een licht bloemige geur om de hoek kijken en een hint van vuursteen/mineraliteit. De wijn is droog, maar niet heel strakdroog, en is vrij zacht in de mond. Een wijn waar veel aan en in te beleven is. Met een knipoog van de warme zon in het zuiden van de Rhône.

Voor € 9,95 krijgt u met deze Château Mourgues du Grès ‘les Gales Dorés’ een hele volledige wijn. Een zeer mooie prijs-kwaliteitverhouding dus.
 

Even smokkelen: tip nummer 4, voor als u liever rode wijn drinkt

Even iets bekennen…ook wij hebben soms net wat meer zin in een rode wijn dan een witte. En ook als het warm is. Maar dat is geen enkel probleem. Het is namelijk helemaal geoorloofd om rode wijn iets gekoelder te drinken. Sterker nog, het is een van de wijntrends. En als we dat doen deze zomer, dan is dat zeker met deze lichte, rode Blauer Zweigelt van Allram uit Oostenrijk. Licht rood, droog, maar met een licht zoetje van zomerfruit. Schenk hem net iets warmer dan een witte wijn en geniet van een dorstlessende rode wijn in de zomer!

We wensen u een hele mooie zomer, veel mooie warme dagen en avonden en veel genot van een heerlijke zomerse wijn.

Proost!


P.s. juist in de zomer is het belangrijk om uw wijn goed te koelen. Dat is wel zo lekker. Hoe doet u dat het best? Lees het hier: Wijn koelen; nog belangrijker bij zomerse temperaturen.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden