Bugey Cerdon mousserende rosé - Renardat-Fache

Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen

Leuke en vrolijke, mousserende rosé! Een waar fruitfeest (aardbei, framboos, bessen) met een milde en zwoele zoetigheid. Lekker als aperitief of bij zomerfruit.

Smaaktype Mousserend – Rosé, demi-sec
Druivenras(sen) Gamay (85%) en poulsard (15%)
Herkomst Frankrijk – Savoie – Bugey
Wijnhuis Élie en Alain Renardat-Fache
Jaargang 2016
Wijnbeschrijving

Mooie heldere rozerode kleur met een mooie, fijne mousse. De geur zit barstensvol rood fruit als aardbei, framboos en bessen. Hetzelfde fruit keert ook in de smaak terug. De smaak is mild en zwoel, tevens fris en met een heerlijke zoetigheid. In de afdronk is mooi, waarbij de zoetigheid en het fruit lekker blijft hangen. Dit is een ontzettend leuke wijn voor op de zomerdag, licht in alcohol (7,5%), verfrissend en levendig; een (fruit)feestje in het glas!
 

Serveertip Deze lichtmousserende rosé is een uitstekende wijn om bij een feestje te schenken, als welkomstdrankje of als aperitief. Het is een leuk alternatief voor de Kir Royal bijvoorbeeld. 
De wijn past daarnaast ook uitstekend als afsluiter van een diner bij lichte fruitdesserts, zoals rode vruchten geserveerd met room, cheesecake of een bolletje ijs.
 
Onderscheidingen 9 (!) van Harrold Hamersma
Revue du Vin de France; 15/20
Finalist Proefschrift Wijnconcours 2016 
Jancis Robinson; 15/20
 
Achtergrond van de wijn

Bugey is één van de meest obscure wijnregio’s van Frankrijk; grofweg halverwege Genève en Lyon, gelegen op de rand van de Savoie. De wijngaarden met een totale oppervlakte van 170 hectare liggen her en der verspreid op de niet hoge, maar wel rotsachtige bodem (we zitten hier immers bij de Alpen). Hier maken Alain en zijn zoon Elie deze bijzondere mousserende rosé volgens de 'Méthode Ancestrale'. Dit is de oudste manier om een mousse in een wijn te krijgen en betekent ‘op de manier van de voorouders’. Vader en zoon Rendardat-Fache, inmiddels de 5e en 6e generatie die dit wijnhuis runt, worden gezien als ware meesters van deze methode.  

Deze Méthode Ancestrale komt er op neer dat de wijn wordt gebotteld voordat de volledige gisting is voltooid en dat de gisting zich op de fles voortzet. Deze gisting zorgt voor het koolzuur dat weer oplost in de wijn. Door de verhoging van de druk in de fles stopt de gisting voordat de wijn in zijn geheel vergist is en blijven er restsuikers over. Niet alle suikers worden omgezet in alcohol en zo ontstaat ook een wijn die lichter in alcoholpercentage (slechts 7,5%) is.

Deze mousserende rosé wordt op het domein van het wijnhuis gemaakt van met de hand geplukte druiven die een strenge selectie ondergaan alvorens direct geperst te worden. De gebruikte druiven zijn de Gamay en de Poulsard, beide blauwe druiven. De druiven ondergaan na de persing vervolgens een inwerking van 24 uur om te zorgen dat de schil van de druiven kleur afgeeft aan het sap. En zo verkrijgt de wijn haar mooie rosé kleur.

Het is een van de zeldzaamste rosé’s in Frankrijk en wordt volledig biologisch gemaakt.
 

Bewaaradvies Nu drinken
Serveertemperatuur 8 tot 10°C
Alcoholpercentage 7,5%
Inhoud 75cl
| Anne 15-02-2017 09:41

Wat een leuke wijn! Deed me wat denken aan een Kir Royal of een kriekbiertje. Fijne, lichtzoete mousserende rosé met een sprankelende fruitigheid. Aardbeitjes in de smaak en frambozen. Leuk voor de zomer of bij een nagerecht met rood fruit.

4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen