Grave del Friuli Merlot - Bidoli

Beschikbaarheid: Op voorraad
Levertijd: 1 tot 3 werkdagen
Dit is weer eens andere merlot, lichter en frisser. Duidelijke rode fruittonen met de structuur van frisse zuren en wat houvast. Rode wijn voor warmere dagen!

Smaaktype Rood – licht & fruitig
Druivenras(sen) Merlot
Herkomst Italië – Friuli-Venezie Giulia – Grave
Wijnhuis Bidoli
Jaargang 2013 (laatste van 2013 op voorraad, hierna volgt jaargang 2016. Bestellingen van meer dan 1 van deze Merlot zullen worden aangevuld met jaargang 2016)
Wijnbeschrijving

Deze rode wijn heeft een heldere en frisse kersrode kleur en is enigszins transparant. Het verraad zijn heerlijke jeugdigheid en frisheid. Dit is ook meteen in de geur terug te vinden. Het lijkt her en der wat stevig, iets boers, met een beetje leer- en houttonen en een lichte kruidigheid (laurier), maar de boventoon wordt gevoerd door de lekkere frisse geuren van rood fruit zoals kers, framboos en aardbei. De smaak is zeer zacht, iets romig en verkwikkende frisheid met niet al te stevige zuren en tannines en ook een niet al te hoog alcoholpercentage (van 12%). Knisperend, fris, fruitig en her en der wat rondere en stevige karaktertrekjes. Het maakt het tot een heerlijke rode wijn voor de wat warmere dagen. En een heel goed alternatief voor de wijnliefhebber die liever iets lichtere rode wijn drinkt. Het is dan ook een goed alternatief voor de betere Beaujolais wijnen (zoals de crus als Morgon en Fleurie). 
 

Serveertip

De wijn is culinair breed inzetbaar bij zowel lunch als diner en combineert goed bij lichtere vleesgerechten, zoals kalfsvlees en gevogelte, of bij een lekkere op de huid gebakken vis. Ook pasta’s of gegrilde groenten worden prima begeleid door deze frisse merlot. Al met al dus ook ideaal voor bij de BBQ. 

Achtergrond van de wijn

De wijnen van Bidoli worden gemaakt door broer en zus Bidoli:Arrigo en Margherita. Ze zijn de derde generatie wijnmakers van het huis Bidoli, dat in 1924 door de familie wordt gerund. Het wijngoed ligt in een prachtig, heuvelachtig landschap, genaamd Fornas dai Fradis in het hart van de regio Friuli. Bidoli's filosofie blijft het zorgvuldig aftasten en voortdurend verbeteren van de kwaliteit, met als uitgangspunten het samenspel tussen enerzijds de rijpe, gezonde druiven en een zeer zorgvuldige vinificatie en anderzijds een groot respect voor de oude tradities van het wijnmaken.

Deze rode wijn maken zij 100% van merlot druiven van wijnstokken die tussen de 12 en 17 jaar oud zijn. Deze groeien op een steenrijke grond van alluviale oorsprong (aanslibbing). De stenen slaan de warmte van de dag op om deze tijdens de zeer koele nachten los te laten en de wijnstokken warm te houden. Het Friuli gebergte zorgt voor een goede bescherming tegen de soms ijzig koude noordenwind en de Adriatische Zee heeft een temperende invloed. De verschillen in temperatuur tussen dag en nacht zijn opvallend groot.

De druiven worden mechanisch geoogst. Binnen de dertig minuten komen de druiven aan in de kelder, worden hier gekneusd en de resten van stelen verwijderd. De temperatuur wordt tijdens de gisting gereguleerd op 25-28 graden C. Het inweekproces wordt na 8 tot 12 dagen afgebroken. De most wordt regelmatig opgepompt en over de vaste druivenkoek verspreid om een betere extractie te verkrijgen.

En zo maak je dus heerlijke, fruitige rode wijnen! 

Bewaaradvies Nu goed op dronk 
Serveertemperatuur 16 tot 18°C, maar ietsje koeler mag gerust
Alcoholpercentage 12%
Inhoud 75cl
| Linn_72 25-03-2016 14:04

Wat een lekkere zomerse merlot, fruitig en vrij licht, smullen

4 sterren gebaseerd op 1 beoordelingen