10 topwijnen voor bij het kerstdiner

10 topwijnen voor bij het kerstdiner

Met de Kerst wordt er net iets (of eigenlijk veel) meer aandacht besteed aan het eten en hetgeen we onze gasten voorschotelen tijdens een diner. Het mag vaak iets mooier, duurder, bijzonderder. En daar horen natuurlijk ook mooie wijnen bij, die het liefst een perfecte combinatie vormen met de gerechten. Maar zo makkelijk is dat meestal nog niet om die matches te vinden.

10topwijnen.nl helpt u een handje met een lijst van 10 topwijnen die heerlijk passen bij de diverse gerechten die vaak bij het kerstdiner geschonken worden.

De belangrijkste tip

Maar voordat we deze wijnen opsommen en aangeven waar deze nou zo lekker bij passen, willen we beginnen met de belangrijkste tip: drink vooral wat u lekker vindt! Natuurlijk zijn er best ideale combinaties te maken, wijnen die gerechten completeren. Maar we vinden vooral dat niemand zich moet leiden door de ‘angst’ om een mismatch te maken tussen gerecht en wijn. Met het kerstdiner zitten we in een huiselijke omgeving en niet in een driesterren restaurant. Het voornaamste doel is om het gezellig te hebben en te genieten.
 

10 heerlijke wijnen voor bij het kerst diner

Nu zijn er natuurlijk toch wijnen die iets beter bij het ene gerecht past dan bij het ander. Dat is ook de manier waarop onze lijst met wijnen voor het kerstdiner is samengesteld: het zijn wijnen die gedurende het diner prima staan bij diverse gangen of gerechten die vaak bij een kerstdiner geserveerd worden. Zo kunt u kijken wat u gaat maken en daar een mooie wijn bij vinden.

En mocht u naar uw idee nou niet de ideale match vinden, schroom dan niet te mailen naar ons op service@10topwijnen.nl. We helpen u graag.
 

-          Riesling Sekt – natuurlijk een goed begin van een diner; een lekkere mousserende wijn. Als aperitief, bij de amuse, maar kan ook prima gebruikt worden in een ‘spoom’.

-          Grüner Veltliner - een heerlijke droge witte wijn die het erg goed doet met lichte visgerechten of garnalen, maar ook lekker wit vlees.

-          Mâcon – chardonnay, mooi te combineren met (rivier)kreeft, garnalen of mooie witvis.

-          Vermentino – heerlijk bij diverse vis en zeevruchten, maar ook pasta of vitello tonato.

-          Riesling – super bij diverse vis, maar ook mooi witvlees als parelhoen.

-          Pinot noir – heerlijke, lichtere rode wijn die mooi past bij lichter vlees, gevogelte of zelf bij wat stevigere visgerechten (wilde zalm of kabeljauw met een goede saus).
-          Médoc Cru Bourgeois – lekker, klassiek Bordeaux voor bij klassieke vleesgerechten als rundvlees, stevig gevogelte (Bresse-kip/parelhoen), kalfsvlees en lam.

-          Pago de Aylés – een beetje een Rioja achtige wijn, dus erg leuk bij tapas, maar ook heel goed bij een stoofschotel, wild of gegrild en gekruid vlees. En het hoeft niet per se te rood vlees te zijn...deze rode wijn past prima bij varkensvlees, kalf of iets sterker (en misschien zelf wat kruidige visgerechten). 

-          Priorat – super wijn, heerlijk bij mooi rood vlees, zoals gegrilde Wagyu of een mooie Rib-eye, wild en stoofpotten. En natuurlijk heerlijk voor bij dat kaasplankje achteraf. 
-          Bugey Cerdon – een leuke, mousserende rosé. Zoet en licht (7,5%), dus een perfecte afsluiter van het diner. Bij een lekker dessert met rood fruit..bijvoorbeeld met merengue (Eton Mess).


Zo…dat kan niet meer mis gaan ;-)

U vindt de wijnen gegroepeerd in een toplijst op http://www.10topwijnen.nl/10-voor-kerst/

We hopen op een zeer geslaagd kerstdiner voor u en uw naasten. Hele fijne dagen en geniet!

Santé!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden