10 topwijnen voor bij het kerstdiner

10 topwijnen voor bij het kerstdiner

Met de Kerst wordt er net iets (of eigenlijk veel) meer aandacht besteed aan het eten en hetgeen we onze gasten voorschotelen tijdens een diner. Het mag vaak iets mooier, duurder, bijzonderder. En daar horen natuurlijk ook mooie wijnen bij, die het liefst een perfecte combinatie vormen met de gerechten. Maar zo makkelijk is dat meestal nog niet om die matches te vinden.

10topwijnen.nl helpt u een handje met een lijst van 10 topwijnen die heerlijk passen bij de diverse gerechten die vaak bij het kerstdiner opgediend worden.

De belangrijkste tip

Maar voordat we deze wijnen opsommen en aangeven waar deze nou zo lekker bij passen, willen we beginnen met de belangrijkste tip: drink vooral wat u lekker vindt! Natuurlijk zijn er best ideale combinaties te maken, wijnen die gerechten completeren. Maar we vinden vooral dat niemand zich moet leiden door de ‘angst’ om een mismatch te maken tussen gerecht en wijn. Met het kerstdiner zitten we in een huiselijke omgeving en niet in een driesterren restaurant. Het voornaamste doel is om het gezellig te hebben en te genieten.
 

10 heerlijke wijnen voor bij het kerst diner

Nu zijn er natuurlijk toch wijnen die iets beter bij het ene gerecht past dan bij het ander. Dat is ook de manier waarop onze lijst met wijnen voor het kerstdiner is samengesteld: het zijn wijnen die gedurende het diner prima staan bij diverse gangen of gerechten die vaak bij een kerstdiner geserveerd worden. Zo kunt u kijken wat u gaat maken en daar een mooie wijn bij vinden.

En mocht u naar uw idee nou niet de ideale match vinden, schroom dan niet te mailen naar ons op [email protected]. We helpen u graag.
 

-          Vino Spumante Lugano - natuurlijk een goed begin van een diner; een lekkere mousserende wijn. Als aperitief, bij de amuse, maar kan ook prima gebruikt worden in een ‘spoom’. Deze is een heerlijke frisse uit Lombardije. Gemaakt op dezelfde manier als Champagnes, maar met andere druiven. Verrukkelijk qua smaak en stukken beter in prijs-kwaliteitverhouding dan een Champagne. Een feestelijke start van uw diner.  

-          Sauvignon blanc uit Touraine - een lekkere, droge witte wijn voor bij de starters. Fris en fruitig van smaak, droog en net iets voller dan menig andere sauvignon blanc. Prima bij lichte visgerechten, schaal- en schelpdieren, maar ook bij een gerechtje met asperges. En natuurlijk bij menige gerechten waarin geitenkaas verwerkt is. 

-          Verdicchio – een lekker frisse, droge, witte wijn die tegelijkertijd vol en elegant (en ietsje tintelend) overkomt. Een erg fijne combinatie met (een selectie/plankje) antipasti, vitello tanoato, een risotto met zeevruchten of een gegrild visje. 

-          Mâcon – een fijne chardonnay, mooi te combineren met (rivier)kreeft, garnalen of mooie witvis. Maar ook prima bij licht vlees als kip, kalkoen of fazant. En dat mag best iets (niet té natuurlijk) gekruid zijn, daar kan deze wijn prima tegen. 

-          Riesling uit de Rheingau – lekker droog wit, maar niet té droog. Goed te combineren bij diverse delicate visgerechten (niet teveel saus/vet!), maar ook mooi witvlees als parelhoen. En erg lekker bij sushi!

-          448 s.l.m. rosso uit Alto Adige - een bijzonder leuke rode wijn uit het Noorden van Italië. Een combinatie met o.a. pinot noir. Een redelijk lichte rode wijn en lekker fruitig. Door zijn lichtheid en elegantie zelfs te combineren met vis, maar dan wel het iets steviger soort zoals zalm of tonijn of een vis van de grill. Verder een leuke combinatie met antipasti en licht gekruid wit vlees.  

-          Rioja Crianza - een heerlijke Rioja, lekker vol en rond met mooi fruit. Prima te combineren met fijne Spaanse vleeswaren en kazen, dus bij tapas. Maar ook een goede combinatie met een mooi stuk lamsvlees en ander rood vlees (overigens ook varken en kalf natuurlijk), lekker gekruid zoals een mooie roast of rollade. 

-          Castillon-Côtes de Bordeaux - een mooie rode Bordeaux wijn, voornamelijk van de merlot druif. Lekker vol, rijp en krachtig. Perfect voor bij rood vleesgerechten, waar best wat pit in mag zitten. Ook een prima begeleider van wild.

-          Priorat – een super wijn, heerlijk bij mooi rood vlees, zoals gegrilde Wagyu of een mooie Rib-eye, wild en stoofpotten. En natuurlijk heerlijk voor bij dat kaasplankje achteraf. 

-          Bugey Cerdon – een bijzonder leuke, mousserende rosé. Zoet en licht (7,5%), dus een perfecte afsluiter van het diner. Bij een lekker dessert met rood fruit..bijvoorbeeld met merengue (Eton Mess).


Zo…dat kan niet meer mis gaan ;-)

U vindt de wijnen gegroepeerd in een toplijst op http://www.10topwijnen.nl/10-voor-kerst/

We hopen op een zeer geslaagd kerstdiner voor u en uw naasten. Hele fijne dagen en geniet!

Santé!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden