Bugey Cerdon – mousserende rosé, een waar fruitfeestje

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 2
Bugey Cerdon – mousserende rosé, een waar fruitfeestje

We zitten volop in het seizoen van het heerlijke, zomerse, rode fruit. Aardbeien, kersen, aalbessen, bramen, frambozen en andere heerlijkheden van eigen bodem zijn in overvloed te verkrijgen. Niet alleen lekker om zo te eten, ook heerlijk om toetjes mee te maken. En mocht u daar een lekkere wijn bij willen schenken, dan hebben we een perfecte match voor u: een mousserende rosé uit de vrij onbekende streek Bugey in de Savoie (Franrkijk). Een waar fruitfestijn, zwoel zoet en slechts 7,5% in alcohol.
En hij is niet alleen lekker als begeleider van een dessert. Ook gewoon zo los, op het terras, om te proosten of als aperitief een wijn om van te snoepen.

Bugey Cerdon – een van de meest zeldzame rosé’s van Frankrijk

Bugey ligt in de streek Savoie in Frankrijk, aan de Rhône en vlakbij de grens met Zwitserland. Het wijngebied is zeer oud en in de middeleeuwen was het behoorlijk belangrijk. Het maakte toen ook nog deel uit van de Bourgogne. Nu is het gebied vrij klein, maar maakt men er toch hele interessante wijnen. De bekendste daarvan is de Bugey Cerdon, onder welke naam men mousserende rosé maakt. Het is een lichtzoete, parelende rosé met 7,5 tot 8,5 procent alcohol en een frisse, fruitige smaak. De wijn wordt gemaakt van de druivenrassen gamay (vooral bekend van de lichte, fruitige Beaujolais wijnen) en poulsard (welke eveneens veel fruit meegeeft aan de wijn).
 

Méthode Ancestrale – anders en ouder dan de champagne methode

Dat de streek een oude is, blijkt ook uit de manier waarop men hier de bubbels in de wijn maakt. Deze bijzondere mousserende rosé wordt niet gemaakt op de manier waarop champagne wordt gemaakt, maar volgens de 'méthode ancestrale'. Dit is de oudste manier om een mousse in een wijn te krijgen en betekent ‘op de manier van de voorouders’.
Het komt er op neer dat de wijn wordt gebotteld voordat de volledige gisting is voltooid (de gisting zorgt voor het omzetten van de suikers in een druif naar alcohol in de wijn) en dat de gisting zich op de fles voortzet. Deze gisting zorgt voor het koolzuur, welke niet kan ontsnappen uit de fles en vervolgens weer oplost in de wijn. Door de verhoging van de druk in de fles stopt de gisting voordat de wijn in zijn geheel vergist is en blijven er restsuikers over (de wijn is dan ook altijd van nature gezoet). Bovendien worden niet alle suikers omgezet in alcohol en ontstaat er zo een wijn die ook lichter in alcoholpercentage (slechts 7,5%) is.
 

Bugey Cerdon van Renardat-Fache

Een van de topproducenten van deze bijzondere mousserende rosé is Renardat-Fache. Vader en zoon Rendardat-Fache, inmiddels de 5e en 6e generatie die dit wijnhuis runt, worden gezien als ware meesters van deze méthode ancestrale. En ze maken hem ook nog eens op een volledig biologische wijze! Zo oogsten ze met hun kunst, kennis en aandacht lovende kritieken. Ook in ons eigen land: zo was de wijn finalist voor de Proefschrift Rosé van het jaar en jubelde Harrold Hamersma over deze mousserende rosé en gaf hij de wijn maar liefst een 9.

De wijn heeft een mooie heldere rozerode kleur met een fijne mousse. De geur zit barstensvol rood fruit als aardbei, framboos en bessen en hetzelfde fruit keert ook in de smaak terug. Die smaak is mild en zwoel, tevens fris en met een heerlijke zoetigheid. De afdronk is mooi, waarbij de zoetigheid en het fruit lekker blijft hangen. Al met al een heerlijk (fruit)feestje in het glas, met 7,5% licht in alcohol, verfrissend en levendig.

Door deze combinatie van laag alcoholpercentage, mooie fruitigheid, de feestelijkheid van de bubbels en het verfrissende karakter past de wijn prima bij diverse gelegenheden. Heerlijk zo los in de zon als verfrissend drankje, wellicht iets extra gekoeld. Of als aperitief of welkomstdrankje; het vervangt heel erg goed een Kir Royal (en is nog lichter ook) of een andere champagnecocktail. Of als afsluiter van het diner bij een heerlijk (rood)fruitdessert. U kunt er zelfs sommige bierdrinkers mee verrassen, want het heeft verdomd veel weg van een Kriek-biertje! Een leuk cadeautje dus en voor slechts € 13,75 vast nog binnen budget ook.
 

Maak er een mess van!

We kunnen niet afsluiten zonder de tip die we iedereen geven: drink deze mousserende rosé eens bij een Eton Mess! Dat is een toetje waarin rood fruit, meringue en slagroom gecombineerd wordt. Een hemelse en verslavende combinatie met deze wijn.

U vindt hier een lekker recept: http://uitpaulineskeuken.nl/2014/08/eton-mess-met-rood-fruit.html

Cheers!

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden