Cabernet sauvignon of merlot – welke kiest u?

Cabernet sauvignon of merlot – welke kiest u?

Cabernet sauvignon en merlot. Bijna iedereen, die wel eens rode wijn drinkt, kent ze. Tenminste, als men let op de gebruikte druiven in de wijn en het etiket leest. Bovendien is het na “Wilt u rode of witte wijn?”, de meest gestelde vraag en meest opgeworpen keuze in de horeca bij het bestellen van een glas (rode) wijn.

Maar weet u waar u zin in heeft en wat uw smaak is?

Zocht u cabernet sauvignon wijnen? >>
Zocht u merlot wijnen? >>

Cabernet sauvignon en merlot - een stukje geschiedenis

Zowel de cabernet sauvignon als de merlot vinden hun oorsprong in de 17e en 18e eeuw in Bordeaux. Ze zijn eigenlijk per ongeluk ontstaan door spontane kruisingen tussen andere druivenrassen, maar recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat beide druiven eenzelfde ouder hebben: de cabernet franc (ook een bekende druif uit de Bordeaux). Niet zo gek dus eigenlijk dat beide rassen qua smaakprofiel best wel wat op elkaar lijken.

Het succes van de druiven in Bordeaux en de bekendheid van Bordeaux wijnen door de eeuwen heen hebben gezorgd voor enorme bekendheid van de beide druivenrassen. Zelfs dermate dat tijdens de ontdekking van de Nieuwe Wereld deze druivenrassen massaal in de nieuw ontdekte gebieden werden aangeplant. Men had immers wijn nodig (voor de mis) en dronk graag wat men thuis dronk (importeren was nogal kostbaar).
Geholpen door het feit dat beide druivenrassen niet al te moeilijk om te verbouwen zijn - de cabernet sauvignon is sterk en de merlot is vriendelijk voor de wijnbouwer – zijn zij nu de meest aangeplante blauwe druivenrassen in de wereld.

 

De smaak van de druiven

Cabernet sauvignon is een beetje meer het stoere broertje van de twee. Hij kenmerkt zich door wat meer body, stevigheid, een iets hoger zuurgehalte en meer tannines . Het is iets meer de powerhouse en de afdronk is over het algemeen langer. Kenmerkende geuren en smaken zijn onder andere zwarte bes (cassis), kers, wat kruidigheid en specerijen, cederhout en (als de druif wat minder rijp geplukt is) een hint van paprika.

Wijnen van de merlot druif zijn over het algemeen wat vriendelijker en fruitiger. Ze zijn wat zachter, hebben iets meer rondeur (wat ‘romiger’) en minder tannines dan de cabernet sauvignon. Herkenbare geuren zijn die van bes, kers, pruim, met soms hinten van chocola, roos en ceder/potloodslijpsel. En - het klinkt niet het meest smakelijk in een wijn - maar soms hebben deze wijnen letterlijk een wat grondiger geur en smaak, vergelijkbaar met gekookte bietjes.

De smaaknuances van beide druivenrassen kunnen iets verschillende naarmate ze uit een koeler of warmer klimaat komen. In een koeler klimaat zullen zij wat lichter zijn en wat meer het lichtere fruit en kruidigheid naar voren halen. In een warm klimaat neigen de smaken wat meer naar warmer en donker fruit, soms zelfs wat jam-achtig, en meer cacao en vanille. De wijnen zijn dan vaak wat logger, ronder en soms zelfs wat zoeter.

 

Maar ja, welke moet ik nou kiezen?

Het verschil tussen de wijnen laat zich kort opsommen:

Heeft u zin in een wat stevigere wijn, wat meer body met een langere afdronk en smaken van zwarte bessen, meer kruidigheid en meer houttonen? Ga dan voor een cabernet sauvignon.


Heeft u zin in een wat lichtere, soepelere, fruitiger wijn, met smaken van rood fruit en pruim, misschien een hint chocola en iets aardser? Ga dan voor een merlot.

Of om u nog wat verder te helpen:

 

Cabernet sauvignon

Merlot

U zoekt/heeft zin in:

U zoekt/heeft zin in:

 

 

Een steviger wijn

Een fruitiger wijn

Cassis, kers en meer kruidigheid

Kers, bes, pruim en wat aardser

Meer tannine

Minder tannine

Een langere afdronk

Zachtere afdronk

Een wijn om cadeau te geven – kan langer liggen

Goedkoper

 

Dus waar heeft u zin in? 
 

2 lekkere rode wijnen om uw smaak te ontdekken

Wilt u uw smaak nou uitproberen of gewoon lekkere wijnen proeven van de cabernet sauvignon of merlot, dan hebben we 2 mooie rode wijnen voor u in ons assortiment:

Castillon-Côtes de Bordeaux van Seigneurs d'Aighuilhe – Gemaakt van 90% merlot en een beetje cabernet franc. Een heerlijke, stevige rode wijn met aroma’s van rijp rood en donker fruit, chocola, tabak en vanille. Echt een klasse wijn voor een hele mooie prijs-kwaliteit: € 17,50.

Médoc Cru Bourgeois van Château La Chandellière – Deze wijn is een blend van 70% cabernet sauvignon en een toevoeging van 30% merlot. Een mooie, krachtige wijn met aroma's van rijp, klein, donker fruit (zwarte bes, braam) en vanille van de houtrijping. De smaak is stevig en de tannines aanwezig, maar mooi geïntegreerd. Erg goede wijn, klassiek Bordeaux voor een mooie prijs-kwaliteit: € 13,50.


Wij zijn erg benieuwd wat uw smaak is. Waar houdt u nou meer van? Vertel het ons!

Santé!

 

Reacties

 1. J. Janssen J. Janssen

  Heren wijnliefhebbers, ik ga een heel eind mee om de Cabernet Sauvignon boven de Merlot te zetten. Maar we moeten de komende tijd is kijken naar de Argentijnse Malbec. Als we praten over een goede en langdurige afdronk dan zitten we met deze op een mooie 'stoel'. Prachtig en een heerlijke donkere rode wijn.

 2. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Dag Ton, het blijft toch klassiek en lekker een cabernet, mits in de handen van een goede wijnmaker. En daar ligt hem ook wel de crux voor vele wijnen in relatie tot afdronk...als de kwaliteit goed is, zal de afdronk vaak ook wel langer en gelaagder zijn.
  Wat vollere, ronde en krachtiger wijnen hebben wel de neiging iets langer te hangen.
  http://www.10topwijnen.nl/languedoc-saint-christol-les-frenes-domaine-guina.html bijvoorbeeld of deze heerlijke Priorat: http://www.10topwijnen.nl/priorat-plaer-acustic-celler.html

 3. Ton van Schilt Ton van Schilt

  Ik probeer graag n ander wijntje. Kom toch steeds uit bij cabernet sauvignon, lekker zwaar en langere afdronk. Ben liefhebber van whisky, beetje nippen en genieten van de smaak. Kent iemand een wijn die ook n lange afdronk heeft?

 4. Erwin van Son Erwin van Son

  Merlot! Verrassender en gevarieerder dan de meest mensen denken. Cabernet is toch vaak een beetje hetzelfde, richting de Bordeaux stijl. Ik vind het gewoon gevarieerder. Lekker koel fruit en frisheid uit koele gebieden en warmer en weer wat steviger uit warmere gebieden, zeker als er hout bij gebruikt is. Niet voor niets dat een van de duurste wijnen in de wereld helemaal van Merlot is gemaakt.

 5. Bram Bos Bram Bos

  Ik ben net iets meer van de Cabernet Sauvignon. Iets voller en steviger. Maar als de Merlot een beetje in een Bordeaux stijl is gemaakt, wat steviger en meer hout, dan is dat toch ook een mooi glas wijn. Liever niet die lichte Merlots met alleen maar fruit.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden