Drie voordelen van biologische wijn

 • Geplaatst op
 • Door Frederik Brouwers
 • Geplaatst in Over wijn
 • 0
Drie voordelen van biologische wijn

Een artikel over wat biologische wijn is en waarom het aan populariteit toeneemt...

Gezond leven is een echte hype. Het ene na het andere onderzoek over het effect van eten en drinken op je lichaam en welzijn schiet uit de grond. Ook het maken van biologische wijnen heeft afgelopen jaren een grote vlucht genomen. De reden hiertoe zijn divers, maar veelal gevoed door het milieubewustzijn van zowel producent als consument (en het marketingtechnisch hierop inspringen van producenten). Maar ook bijvoorbeeld door de toegenomen kennis van kwalitatieve wijnbouw. Maar wat zijn dat nou eigenlijk biologische wijnen? En wat is het voordeel ten opzichte van ‘gewone’ wijnen?

Biologische wijn – de druiventeelt

De exacte definitie en wettelijke voorschriften verschillen per land, maar over het algemeen geldt dat een biologische wijn wordt gemaakt van biologisch geteelde druiven in een hiervoor gecertificeerde wijngaard. Er mogen in deze wijngaarden onder meer geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, zoals pesticiden, worden gebruikt.

Echter door biologisch te werken in de wijngaard krijgt men nog niet per definitie een biologisch geproduceerde wijn!

 

Biologische wijn – de wijnproductie

Sinds 1 augustus 2012 is het mogelijk ook echt een biologische wijn te maken en mag men dit ook als zodanig op het etiket zetten. Naast het biologische telen van de druiven dient dan ook de wijn biologisch geproduceerd te zijn.

Naast enkele verboden tijdens het wijn maken, gaat men er bij het biologische bereidingsproces vanuit dat de wijn zichzelf maakt en dat er zo min mogelijk moet worden ingegrepen in het productieproces. Men mag wel bepaalde stoffen (zoals gisten, bacteriën of enzymen) gebruiken om de wijnproductie beter te controleren of te bevorderen, maar liever niet of zo min mogelijk.

 

Sulfiet in wijn

Daarnaast mogen in het bereidingsproces van biologische wijnen geen conserveringsmiddelen worden gebruikt. Sulfiet, een stof die oxidatie verhindert en de groei van organismen voorkomt/ontsmettend werkt, vormt hierop echter een uitzondering.  Dit conserveringsmiddel mag, in tegenstelling tot bij ander biologisch voedsel, wél worden gebruikt bij het maken van biologische wijnen, zij het beperkt. Het is namelijk extreem moeilijk om goede wijn te maken die helemaal geen toegevoegde (het komt ook van nature voor in wijn, een sulfietvrije wijn bestaat niet) sulfieten bevat.

 

Wilt u uw wijn graag zo biologisch mogelijk drinken en dus ook met zo min mogelijk sulfiet? Kies dan voor een biologische rode wijn. Rode wijnen bevatten van nature tannines die zorgen voor bescherming van de wijn, waardoor minder sulfiet nodig is. Zoete wijnen bevatten daarentegen verreweg de meeste toegevoegde sulfieten, omdat zoete wijnen altijd de neiging hebben om (opnieuw) te gaan gisten en sulfieten dit helpen voorkomen. Biologische witte en rosé wijnen zitten daar dan (vanzelfsprekend tussenin.

 

Drie voordelen van biologische wijn

Er zitten een aantal voordelen aan het drinken van biologische wijnen:
 

 1. Hoge kwaliteit wijn
  Het belangrijkste voordeel voor wijnliefhebbers is dat biologische wijnen vaak van hoge(re) kwaliteit zijn.* Biologisch geteelde druiven moeten harder werken om gezond te blijven dan druiven waarop chemische beschermingsmiddelen worden gebruikt. Dit harde werken zorgt voor een betere kwaliteit druif; ze hebben een goed evenwicht, meer finesse en mooiere zuren in zich. Deze zuren bieden goed tegenwicht aan de suikers in de druif, die door opwarming van de aarde juist steeds sterker worden.  Daarnaast heeft men in de wijngaard meer aandacht voor de plant en zijn omgeving (in plaats van voor het zo eenvoudig mogelijk produceren) en over het algemeen vertaalt zich dat door in de kwaliteit van de landbouw en geproduceerde goederen. Een win-win situatie dus!

  *Let wel op: we bedoelen niet dat het biologische zijn van een wijn een harde garantie is voor een betere kwaliteit wijn. Het gaat erom dat bij overige gelijkblijvende omstandigheden de kwaliteit vaak hoger is, omdat er meer aandacht aan de gehele productie is besteed.
  De uiteindelijke kwaliteit is natuurlijk ook afhankelijk van de kunde van de wijnmaker zelf (die kan een wijn verpesten), de omstandigheden in de wijngaard in een jaar (zonder hulpmiddelen is een goede oogst veel moeilijker te behalen natuurlijk) en zelfs de bewaartemperatuur van de wijn (niet boven de 14°C bewaren, anders worden de gisten en bacteriën weer actief).
   
 2. Het is gezonder
  Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar de gezondheidseffecten van biologische wijn is het zeer waarschijnlijk dat biologische wijnen beter zijn voor onze gezondheid. Zoals in dit artikel al duidelijk werd bevatten biologische wijnen minder sulfiet. Sulfiet is een bekende veroorzaker van hoofdpijn en misselijkheid. Hoe minder we van deze stof binnen krijgen, hoe beter dat voor ons is.
  En iets dat wel door onderzoek is aangetoond, is dat druiven die zijn bewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen 80% minder resveratrol bevatten dan onbewerkte druiven. Resveratrol komt vooral voor in rode wijnen en helpt bij het verlagen van cholesterol en is bovendien een component in de preventie van kanker.

 3. Goed voor het milieu
  Last but not least; Biologische wijn is beter voor het milieu. Doordat geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt vindt er geen bodem- en watervervuiling plaats. Bovendien blijft de biodiversiteit in het gebied behouden.

 

Een biologische wijntip van 10topwijnen.nl

We hebben bij 10topwijnen.nl enkele hele lekkere biologische wijnen, waarvan we het eigenlijk erg lastig vinden om een lieverdje uit te kiezen. Probeer ze alle vier, zouden we op het hart willen drukken!

 

Maar om dan toch even een wijn hier uit te lichten, gaan we u een mousserende rosé als tip geven: Bugey Cerdon van Renardat-Fache. Een vrij zeldzame wijn uit de Savoie in Frankrijk die op een hele traditionele manier wordt gemaakt, een hele elegante bubbel heeft en eigenlijk een mond vol rood fruit is. Frivool als de natuur, zeg maar!

In de geur en smaak vindt u veel rood fruit als aardbei, framboos en bessen. De smaak is mild en zwoel, tevens fris en met een heerlijke zoetigheid. En met slechts een alcoholpercentage van 7,5% een heerlijke en verfrissende aperitief of een prima begeleider van dessert met lekker rood fruit. Qua stijl misschien zelfs iets te vergelijken met een Kriek bier of een Kir Royal (of een andere bubbel met een zoete likeur).   

 

En dan nog een laatste weetje...

Nederland is maar een klein stipje in de wereld qua wijnbouw, het is met 20% aan biologische wijnbouw wel een van de koplopers in de wereld. In vergelijk: Frankrijk zit op 3,3%, Italië op 5%, evenals Spanje. Waar een klein land dan niet groot in is…

 

Dus…ga eens biologisch! Proost!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden