Een heerlijke witte wijn voor de lente: Verdicchio Villa Bianchi

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 1
Een heerlijke witte wijn voor de lente: Verdicchio Villa Bianchi

Lekker genieten van de eerste lentemiddagen in de zon met een smakelijke witte wijn? Ontdek dan de nieuwste wijn in ons assortiment: een heerlijke droge witte wijn uit Italië van de verdicchio druif en speciaal geselecteerd voor onze 10 lentewijnen. Een wijn die fris en fruitig is en toch vol en elegant tegelijkertijd. Heerlijk om zo van te genieten. Of om bijvoorbeeld te combineren met een plank antipasti of een lekker visje van de eerste BBQ-sessie van het jaar.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico

Zo, dat is een hele mond vol! En ook dat geeft de wijn natuurlijk al iets moois mee. Eigenlijk betekent het niet meer dan dat het een Verdicchio is van het traditionele wijnproductiegebeid rond het dorpje Jesi, maar laten we de mystiek nou niet helemaal verpesten.

Het dorpje Jesi is gelegen in het hart van het Italiaanse wijngebied Marche, of Marken in het Nederlands. Marche ligt in het midden en aan de oostkust van Italië, aan de Adriatische Zee en al eeuwen lang wordt hier wijn gemaakt. Eerst overgebracht door de Grieken voor onze jaartelling en later verder ontwikkeld door de Romeinen. Dat waren toen hele andere wijnen die aangelengd werden en tot voor kort was de kwaliteit ook niet het allerbeste. Maar net als vele gebieden van Italië is de kwaliteit de laatste decennia enorm verbeterd en neemt deze kwaliteit, met behulp van de moderne kennis en vinificatietechnieken, alleen maar meer toe.

Verdicchio is een wit druivenras dat ook al eeuwen geteeld wordt in Marche. Het vroegste bewijs van de teelt van deze druif dateert uit de veertiende eeuw, toen in het wijngebied van Verdicchio di Jesi een gelijknamige witte wijn werdt gemaakt van uitsluitend deze druif. De verdicchio wordt ook bijna uitsluitend (met succes) geteeld in de wijnstreek van Marche en behoort dan tot de beste witte wijnen van Italië. Erbuiten komt deze druif wel in mindere mate voor in naburige wijnstreken, maar verliest de verdicchio zijn kwaliteiten wat.

De naam Verdicchio is afgeleid van de kleur van de druif (‘verde’ is groen) en de wijn heeft altijd een lichte groene zweem in zijn lichtgele kleur. De witte wijnen van deze druif worden over het algemeen gekenmerkt door frisheid en fruitigheid van citrus en appel gecombineerd met wat bloemige tonen en een aangenaam bittertje in de afdronk, wat de witte wijn nog wat extra fris en tintelends meegeeft.
 

Verdicchio Villa Bianchi van Umani Ronchi

De Verdicchio Villa Bianchi van Umani Ronchi voldoet eigenlijk grotendeels aan deze algemene beschrijving. Deze verdicchio is echter net een tikje voller dan menig soortgenoot, wat de wijn erg prettig om te drinken maakt. “Lente !“, was ook het eerste wat in ons opkwam toen we de wijn proefden bij een proeverij van onze wijnleveranciers. We hebben hem dan ook speciaal aangeschaft om te prijken tussen onze 10 lentewijnen.

De wijn heeft een mooie strogele kleur met een lichte groene tint. In de geur vindt u een fijne fruitigheid van rijpe citrusvruchten (grapefruit o.a.) en groene appel, gecombineerd met wat florale en kruidige tonen. De wijn is droog, met een fijne, niet te hoge, zuurgraad en smaakt levendig en fris. De afdronk heeft een lichte toon van amandelen, een prettig bittertje en voelt wat tintelend.

Bestel nu deze heerlijke Verdicchio!! >>
 

Wijn-spijcombinaties

Gezien onze associatie met de lente deed het ons meteen verlangen naar een vrije lentemiddag in de zon, genietend van een parelend glas droge witte wijn. Daar is deze wijn dan ook uitermate geschikt voor! Maar aangezien we al snel wat trek krijgen, kunnen we er prima een heerlijke plank antipasti bij voorstellen.

Met eten combineert de wijn erg goed bij risotto met zeevruchten of een saus daarvan. Denkt u aan een risotto met coquilles bijvoorbeeld of deze zomerse risotto, heerlijk. Maar ook bij een lekkere gebakken of gegrilde vis of licht vlees combineert de wijn prima. Doe eens wat vis op de BBQ bijvoorbeeld en geniet ervan met deze lekkere witte wijn!
 

Een lekkere witte wijn, ook voor mannen

Voordat er, mogelijk op basis van de wijnbeschrijving of anderszins, een vooroordeel ontstaat dat dit een wijn voor vrouwen is even 2 dingen:
-          Roberto Mancini is geboren in Jesi, en
-          Al Pacino trok in 1973 een fles Verdicchio open in de film Serpico.
Dit zegt verder echt helemaal niks over de wijn hoor, maar misschien draagt het iets bij aan het imago en schept het een gelegenheid om de volgende wedstrijd van Inter Milan en volgende film van Al Pacino die u kijkt (of u kijkt Serpico gewoon nog een keer) te kijken met een lekker glas van deze Verdicchio!
 

Tips

Tot slot nog even twee tips voor degene die wel iets anders willen proberen:
-          De basissmaken van citrus en appel doet wel wat denken aan de smaken van een sauvignon blanc, waarbij soms zeker ook wat bloemigheid teruggevonden kan worden in de geur en smaak. Deze Verdicchio is echter beduidend minder zuur dan een sauvignon blanc en heeft een lekker tintelend bittertje in de afdronk. Degene die dan ook graag een sauvignon blanc drinkt, zouden we zeker willen uitnodigen om deze wijn eens te proberen.
-          En houdt u wel van die Itailaanse witte wijnen van inheemse druivensoorten en dat typische Italiaanse bittertje? Probeer dan eens de Vermentino Balbino van Terenzi.

Geniet van de lente!

Salute!
 

Reacties

  1. M. van de Veldt M. van de Veldt

    Hij is lekker hoor! Net geprobeerd en van genoten, niet zo zuur als sommige andere witte wijnen en lekker fris en fruitig. Super wijntje voor in de zon en bij de barbecue, dat wordt hem deze zomer.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden