Een Nederlandse topwijn

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Een Nederlandse topwijn

Ook in Nederland worden er inmiddels topwijnen gemaakt.

In de wijnstudieboeken wordt geleerd dat wijnbouw op het Noordelijk halfrond mogelijk is tussen de 30 en 50 graden Noorderbreedte. Inmiddels echter wordt in nog noordelijker gebieden, zelfs in Scandinavië, wijn geproduceerd. Door verbetering van de kennis en de kwaliteit van de wijnproductie, het gebruik van druiven die wel tegen wat kou kunnen en misschien een klein beetje de klimaatverandering, wordt wijnbouw in noordelijke regionen steeds beter mogelijk.
 

Kwaliteit Nederlandse wijn steeds beter

Zo worden ook in Nederland steeds betere wijnen gemaakt. Waar het een aantal jaren geleden nog ging om wijnen die als zuurbommetjes te boek stonden, wordt ook hier een heuse kwaliteitsslag gemaakt en worden er steeds vaker wijnen gemaakt die erg prettig om te drinken zijn en zelfs internationaal tussen de meer traditionele wijnen en wijngebieden hun mannetje staan.
Ilja Gort, de bekendste Nederlandse wijnmaker, vond zo’n zes jaar geleden de meeste Nederlandse wijnen "niet te happen". Van slechts twee van de dertig wijnen die hij destijds proefde vond hij dat ze ermee door konden, “met de rest wilde ik mijn ondergoed nog niet eens wassen”. Maar ook hij erkent inmiddels een omslagpunt in de Nederlandse wijnen.
 

Wijnen van de Apostelhoeve

Een van de beste, zo niet de beste, wijnmakers in Nederland is de Apostelhoeve uit Maastricht. Proefschrift magazine heeft deze wijnmaker zelfs aangeduid als de onbetwiste nummer één van de Nederlandse wijnmakers: “De typiciteit van de gebruikte en bekende, edele druivensoorten, het terroir en de smaak van de consument weten ze al jaren schijnbaar moeiteloos tot uitdrukking te laten komen in fraaie, betaalbare wijnen.”

Al sinds 1970 pioniert de familie Hulst met de Apostelhoeve op het gebied van wijn. De wijngaard is daarmee de oudste in Nederland en in de loop der jaren heeft zij het goede voorbeeld gegeven aan tal van andere Nederlandse wijnmakers.

De wijngaard van de Apostelhoeve ligt op de steile hellingen van de Louwberg in het Jekerdal bij Maastricht. Door deze ligging is het er net iets warmer (bij kou uit het Noorden is het er altijd 2 tot 3 graden hoger), wat een gunstig effect heeft op de rijping van de 4 witte druivenrassen (Auxerrois, Müller-Thurgau, Pinot gris en Riesling) die ze er verbouwen. Van deze edele druiven maken zij een zestal mooie, droge witte wijnen.
 

Apostelhoeve Cuvée XII

Een van de verrassingen van de wijnen van de Apostelhoeve is de Cuvée XII, een blend van Müller-Thurgau (50%), Auxerrois (25%) en Pinot gris (25%). Een zeer mooie, droge witte wijn die heel wat weg heeft van de meer bekendere witte wijnen uit de Elzas. Niet zo gek eigenlijk, gezien de gebruikte druivenrassen en het DNA ervan, welke zeer gelijk is met die van de gebruikte druiven in de Elzas, en het feit dat zoon Mathieu Hulst (4e generatie) tweemaal per jaar op stage gaat naar de Elzas, waar hij steeds nieuwe lering trekt uit honder­den jaren ervaring en de allernieuwste tech­nieken.

De Cuvée XII is een lekkere frisse, droge witte wijn met een wat geparfumeerd en exotisch karakter. De geur is zuiver en fris, heeft een opvallende bloemige expressie en fruitige indruk van onder meer (witte) abrikoos, meloen en peer, gecombineerd met een lichte kruidigheid (peper) en amandel. De smaak geeft in aanzet aangename, fruitige zuren, is licht kruidig en heeft een licht zoetje (mede vanwege het iets bloemige en exotische karakter van de wijn). De afronding is zacht en blijft lang hangen. Een uitstekende wijn los van de maaltijd, als aperitief, maar ook heel erg goed te combineren met asperges, mooie visgerechten (wijnrecensent Harold Hamersma was er lyrisch over in combinatie met zeebaars met salsa verde) en de Oosterse keuken.

Geen wonder dat deze wijn bekroond is tot een van de allerbeste 20 (categorie t/m € 15,-) tijdens het Proefschrift Wijnconcours van 2014 en door Harold Hamersma gewaardeerd is met maar liefst een 9-.


Een Nederlandse topwijn dus: verrassend, heerlijk....én een hele leuke ervaring!: http://www.10topwijnen.nl/louwberg-maastricht-cuvee-xii-apostelhoeve.html 


Meer lezen over de Apostelhoeve: http://www.apostelhoeve.nl/

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden