Frisse en fruitige witte wijnen

Frisse en fruitige witte wijnen

In de maanden waarin de temperaturen wat hoger zijn en de zon zich wat vaker laat zien, zijn we over het algemeen geneigd wat meer trek te hebben in frisse en fruitige witte wijnen. Droge witte wijnen die juist heerlijk de dorst lessen en soms wat eenvoudiger zijn om zo los te drinken, genietend in de zon. Waar moet u naar zoeken?

Frisse, fruitige witte wijnen worden over het algemeen gekenmerkt door een wat hogere zuurgraad, ze zijn veelal droog en hebben vooral fruitige aroma’s, met wat meer mineraliteit, die de boventoon voeren. En vaak zijn ze wat lager in alcoholpercentage. Juist deze karaktertrekjes van deze witte wijnen zorgen voor de goede ‘doordrinkbaarheid’ en frisse vriendelijkheid van deze wijnen.

 

Maar hoe herkent u zo’n wijn op voorhand? Waar kunt u op letten bij het kiezen van een frisse en fruitige wijn?

 

U kunt natuurlijk meteen gaan naar de categorie ‘Wit – fris & fruitig’ van 10topwijnen.nl en daar een van de geselecteerde wijnen kiezen. Maar onderstaande handvatten geven in alle andere gevallen goede richtlijnen:

 

Droge wijnen – een zoete witte wijn kan heerlijk zijn in de zomer, zeker als ‘ie goed gekoeld is. Echter gaat de overgrote meerderheid graag voor een droge witte wijn. Het ontbreken van (rest)suikers in de wijn zorgt voor een strakker mondgevoel en daarmee sneller een idee van frisheid.

 

Jonge wijnen – jonge wijnen zijn ‘verser van de pers’ en hebben zich in de fles dus niet veel verder kunnen ontwikkelen (en dat overigens voor de meeste wijnen ook niet per se). De frisheid van de jonge wijn en het druivenmateriaal is dus nog volop aanwezig.

 

Geen of weinig houtopvoeding – een wijn met houtopvoeding krijgt door die rijping op hout rondere tonen (zoals vanille, toast/brioche) en wat meer body. Dit geeft de wijnen een ‘voller’ karakter. Opvoeding op roestvrijstaal echter behoudt meer van het karakter van de druiven zelf en zal daarom over het algemeen wat frisser en fruitiger overkomen.

 

Koele gebieden – wijnen uit koelere gebieden hebben vaak een wat hogere zuurgraad ten opzichte van wijnen uit warmere gebieden. De druiven ontwikkelen zich in koelere gebieden wat langzamer waardoor de zuren in de druiven wat minder snel omgezet worden in suikers. En meer zuur zorgt voor meer frisheid (denk maar aan citroenen of zure appels).

 

Druivenrassen met een hogere zuurgraad – niet alle druiven zijn hetzelfde. De een ontwikkelt zich sneller dan de ander, de een doet het beter in een koud of warm klimaat dan de ander en de een heeft van nature een wat hogere zuurgraad dan de ander. Voor frisse en fruitige witte wijnen kan het daarom een goede zijn om u te richten op de wijnen van druiven met een relatief hoge zuurgraad.

 

Bekende witte druivenras met een hoge zuurgraad zijn: muscadet (of eigenlijk mélon de bourgogne), sauvignon blanc, chenin blanc en riesling. Bekende rassen met een gemiddeld tot hoge zuurgraad zijn: pinot gris, torrontes, müller-thurgau, chardonnay en vermentino.

 

Lager alcoholpercentage – het behoeft eigenlijk geen betoog dat een lager alcoholpercentage zorgt voor een makkelijkere ‘doordrinkbaarheid’. Alcohol daarentegen geeft ook een gevoel van zoetheid in de mond. Een wijn met een hoger alcoholpercentage zal daarom ronder en zwoeler overkomen. Een wijn met een lager percentage dan natuurlijk frisser en strakker. Bovendien: bij de warmere temperaturen van de zomerse maanden zal de wijn wat sneller opwarmen, waardoor de alcoholdamp nog wel eens confronterend over kan komen.

 

Met deze handvatten in het hoofd en de beschrijvingen van wijnen erbij, kan het niet misgaan en kunt u heerlijk genieten van frisse en fruitige witte wijnen. Of u bestelt eenvoudig een heerlijke witte wijn uit de categorie ‘Wit – fris & fruitig’ van 10topwijnen.nl, dan zit u zeker goed.

 

 

Onze selectie frisse en fruitige witte wijnen >>

 

Proost & veel genot!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden