Heerlijk zomers rood - Blauer Zweigelt van Weingut Allram

 • Geplaatst op
 • Door Frederik Brouwers
 • Geplaatst in Wijntips
 • 2
Heerlijk zomers rood - Blauer Zweigelt van Weingut Allram

Rode wijn wordt in de zomer nogal eens overgeslagen. Het is er te warm voor, rode wijn stijgt zo naar het hoofd, witte wijn en rosé zijn wat dorstlessender vanwege het koele serveren en ze passen wat beter bij de zomerse gerechten… Komt u dit bekend voor?

Dat is eigenlijk best jammer! Want er zijn juist hele leuke alternatieven aan rode wijnen die makkelijk (of juist) wat gekoeld gedronken kunnen worden. Een ontzettend leuk voorbeeld daarvan is de super zomerse Oostenrijkse rode wijn van de Blauer Zweigelt druif van Weingut Allram.
 

Gekoelde rode wijn

Sommige rode wijnen lenen zich uitstekend voor het gekoeld drinken ervan. Zelfs op een temperatuur van 12 tot 14 graden, dus net zoals een rijke en volle witte wijn. Op deze serveertemperatuur kan een rode wijn een lekkere frisse vertoning zijn, ietwat richting een rosé, maar dan met net dat beetje meer stevigheid.

 

Voorwaarde is wel dat de druif zich ervoor leent en dat er niet teveel houtrijping is geweest. Zo kan een wijn van de Gamay druif (uit bijvoorbeeld de Beaujolais) en de lichtere wijnen van de Pinot Noir heel erg goed gekoeld gedronken worden. Maar ook de onbekendere druif Blauer Zweigelt, waarvan in Oostenrijk heerlijke wijnen gemaakt worden, leent zich er uitstekend voor.   

 

Gekoelde rode wijn wordt overigens al jarenlang getypeerd als de nieuwe trend op wijngebied, alleen is het er nog niet echt van gekomen. Althans…het mag best wat meer. En dat is nou ook een van de redenen dat we de volgende wijn hebben geselecteerd als een van onze topwijnen en zelfs verrassend als een van de wijnen in de categorie zomerse topwijnen.  

 

Blauer Zweigelt Tradition van Weingut Allram

Weingut Allram maakt in het Oostenrijkse Kamptal (naast enkele mooie, witte Grüner Veltliners) een heerlijke, zomerse rode wijn van de Blauer Zweigelt druif. Een tamelijk lichte Blauer Zweigelt, fris en fruitig, waardoor hij juist zo heerlijk wordt om wat gekoeld te serveren.

 

Qua kleur is de wijn mooi helder en kersenrood. Alvast een beetje een voorbode naar de smaak. Want die smaak zit vol met roodpaars zomerfruit, zoals die kersen, maar ook hinten van bosbes, braam en framboos. Alles ondersteund met zo’n typische Blauer Zweigelt aardse ondertoon die het fruit juist wat extra ruggengraat geeft. De wijn is lekker vol en wat zwoel, met een zachte en lange afdronk.

 

Normaliter, of op de druilerige dagen van de zomer (zoals nu), is een graad of 15 een prima serveertemperatuur, waarbij het zwoele karakter iets meer naar boven komt. Op de warmere dagen kan de wijn nog iets meer gekoeld worden, waardoor het fruitige en verfrissende karakter meer de boventoon voert. Best wel handig om in huis te hebben dus, zo’n wijn waar je vele kanten mee op kunt.

 

De wijn is een geweldig terras- of strandwijntje. Goed als een iets steviger en voller alternatief voor een rosé. En daarna kan ‘ie zo door naar het diner, waarbij hij goed combineert met voorgerechten met vlees of een pastasalade en daarna heerlijk bij gewokte of gegrilde groenten, pasta en witvlees. Een topwijn dus voor een zomerse begeleiding vóór en tijdens het eten. En misschien zelfs erna met en kaasplankje met licht belegen kaassoorten.
 

Dus als u van rode wijn houdt...

...maar het een beetje uit de weg gaat in de zomer, dan moet u zeker deze wijn eens proberen en goed gekoeld schenken. U zult verrast zijn. En/of er meteen aan verknocht zijn.

 

Proost! Op alvast een geslaagd zomers experiment!

 

P.s. Leuk weetje: het blauwe druivenras Blauer Zweigelt is vernoemd naar de Oostenrijker Fritz Zweigelt, die het ras ontwikkelde in 1922. Het is de meest voorkomende blauwe druif in de Oostenrijkse wijnbouw, welke steeds meer aan kwaliteit en populariteit wint.
 

Reacties

 1. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  In relatie tot het bovenstaande: https://grapecollective.com/articles/this-summer-make-room-for-chillable-gulpable-reds. Een leuk pleidooi voor gekoeld rood!

 2. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Even terugkomend op het argument dat rode wijn zo naar het hoofd stijgt. Dat ligt hem vaak aan de koeling van de rode wijn. Rood wordt vaak gewoon nog zo vanuit het wijnrek in de woonkamer geserveerd. En dat is inderdaad veel te warm, zeker in de zomer.
  Waar de gemiddelde kamertemperatuur tegenwoordig op een graad of 20 ligt, ligt dat in de zomer natuurlijk nog een stuk hoger. Trek je dan een rode wijn open zonder even gekoeld te hebben, dan zal inderdaad de alcohol de overhand krijgen in de wijn en krijgt men al snel het idee dat het naar het hoofd stijgt.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden