Heerlijke witte winterwijnen

Heerlijke witte winterwijnen

De eerste sneeuw is gevallen afgelopen weekend en over een maandje begint alweer het officiële winterseizoen. In het najaar en winter worden traditioneel de rode wijnen tevoorschijn gehaald en verdwijnen de lichte, frisse witte wijnen en rosé’s weer wat verder naar achteren in de kelder. Maar dat betekent niet dat in de winter alleen rode wijnen gedronken kunnen worden. Er zijn ook heerlijke witte winterwijnen!

Witte wijnen kunnen hetzelfde warme, comfortabele gevoel oproepen als rode wijnen, zolang u maar de juiste kiest.

Tips voor het kiezen van een winterse witte wijn

Er zijn een aantal tips die u kunt gebruiken bij de keuze voor uw winterse witte wijn:
- een zomerse wijn is vaak ‘crisp’ door de aanwezigheid van zuren in de wijn. Kies bij een winterse wijn een wijn met iets minder zuren.
- een wijn met houtopvoeding heeft vaak een wat vollere, rondere en daarmee winterse smaak. Houtgebruik geeft aroma’s aan de wijn als vanille, caramel, rokerige tonen, toast of brioche…allemaal smaken waarbij de meeste mensen wel wat ‘volheid’ kunnen bedenken.
- dat geldt ook voor wijnen met druiven die een wat exotische (fruit)tonen aan een wijn geven. Dit is meestal wel te lezen bij de beschrijving van de wijn, maar denk bijvoorbeeld aan pinot gris of een riesling.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan vollere, houtgerijpte chardonnay uit de Bourgogne, een volwassen Duitse riesling, de wat exotischer pinot gris (of riesling) uit de Elzas, een iets stevigere, droge chenin blanc uit bijvoorbeeld de Loire of een mooie witte Rhône wijn…allemaal bijzonder geschikt voor het winterseizoen. Een leuk alternatief voor de genoemde riesling en pinot gris is de Nederlandse Apostelhoeve Cuvee XII, die veel gelijkenis vertoond met een Elzasser wijn.

 

Witte wijn bij winterse maaltijden

Dergelijke witte wijnen kunnen ook prima gedronken worden bij veel winterse maaltijden.
Bij gebraden kip, beenham, varkensvlees met romige sauzen of stevigere visgerechten past een witte winterwijn zelfs beter dan rode wijn. De bovenstaande wijnen hebben voldoende zuren om goed tegenwicht te geven bij de rijkere, vettere winterse gerechten, echter zullen niet overheersen omdat ze weer niet teveel zuren hebben. Ook het rondere en vollere karakter van de wijnen door de houtrijping of het exotische tintje doen hetzelfde qua tegenwicht, zeker ook tegenover de wat vollere sauzen die erbij geserveerd worden. Vermijdt als u witte wijn drinkt alleen combinaties met rood vlees en bijvoorbeeld stoofschotels, daarbij passen rode wijnen echt beter.
 

Een favoriete winterse witte wijn

Onze favoriete witte winterwijn is een heerlijke chardonnay uit het zuiden van de Bourgogne.  De wijn heeft een intense goudgele kleur en ruikt uitnodigend naar rijp fruit, honing en klein beetje brioche. Eenmaal in de mond proeft u een ingetogen, droge wijn met fijne zuren en mineralen, mooie houttonen en bovenal een hele goede balans.
 

Serveer de wijn niet te koud!

Dan nog een laatste tip voor het genieten van uw witte wijn in de winter: serveer de wijn niet te koud! Niet alleen omdat een lage temperatuur de wijn letterlijk fris maakt, maar ook omdat het de zuren juist naar boven brengt en de aroma’s wat meer wegdrukt. Dit benadrukt juist de droogheid en frisheid in een wijn. Probeer winterse witte wijnen op een graad of 12 te serveren.

Zo...laat de winter nu maar komen! Geniet ervan! 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden