Lichte, fruitige Italiaanse rode wijn - Montepulciano d’Abruzzo

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Lichte, fruitige Italiaanse rode wijn - Montepulciano d’Abruzzo

Voor wie nog wel graag een rode wijn drinkt in de zomer, ook op de warmere dagen of zwoelere zomeravonden, hebben we een lekkere wijntip: probeer eens een Montepulciano d’Abruzzo. Een fijne, wat lichtere rode wijn met een mooie fruitigheid en goede zuren. Dat maakt hem juist perfect en niet te heftig om te drinken in deze warmere maanden. Sterker nog, hij kan zelfs heel licht gekoeld erg goed geschonken en gedronken worden en past perfect bij het meer zomerse eten.

Montepulciano d’Abruzzo

De Abruzzen is een wijngebied in de kuit van de laars van Italië. Het ligt in het midden van het schiereiland, ter hoogte van Rome, maar aan de andere kant van de Apennijnen en het gebied grenst aan de Adriatische zee. Het is er ruig en bergachtig en slechts 2% van de bevolking woont er. Des te rijker is de Abruzzen aan natuurschoon … en er is genoeg ruimte voor wijnbouw. Lange tijd werd hier vooral massawijn gemaakt, maar net als in heel Italië is er een sterke kwaliteitsslag geweest. Abruzzen staat als wijngebied weer op de kaart en verreweg de meest bekende herkomstbenaming van de streek is Montepulciano d’Abruzzo.

De wijn wordt gemaakt van de montepulciano druif (de tweede meest aangeplante druif in Italië)en wordt soms aangevuld met maximaal 15% sangiovese. Deze rode wijnen kenmerken zich door hun ronde en soepele karakter en uitbundige fruitigheid, vaak gecombineerd met een licht kruidige toon. In de fruitigheid komt vooral rood en donker fruit naar voren, zoals aardbei, zure kersen, zwarte bes (cassis) en braam. Soms is het fruit net wat jamachtig en doet het licht gestoofd en iets zoet aan, zeker in warmere gebieden of wanneer de zon uitbundig geschenen heeft en de druiven een volle rijpheid hebben bereikt. Toch blijft de wijn fris en makkelijk door de aanwezige, fijne zuren en mooie, niet te heftige tannines. Een heerlijke, frisse en fruitige rode wijn dus die prima wat extra gekoeld geserveerd mag worden. Zo kan deze rode wijn prima geschonken en gedronken worden op de net iets warmere dagen. En tegelijkertijd ook prima dienst doen als een wat lichtere, sappige wijn op de koelere dagen of avonden. Dat maakt deze wijn dan ook multi inzetbaar.

Ook breed inzetbaar is de wijn bij eten. Eigenlijk past hij ook weer prima bij de heerlijkheden en het makkelijkere eten dat we vaak doen in de warmere maanden. Een Montepulciano combineert bijvoorbeeld prima met pizza, pasta’s en bij gegrild vlees…van de BBQ natuurlijk. Zeker niet alleen het rode vlees, zoals lam, ook een lekker gekruid stukje kip of varkensvlees zijn prima partners. Of drink hem bij een makkelijke maaltijd, borrel of aperitief met ciabatta en anti-pasti, zoals lekkere hammen, kaasjes, olijven en dergelijke.

Overigens moeten we de Montepulciano d’Abruzzo niet verwarren met de Rosso di Montepulciano en Vino Nobile de Montepulciano. Dat zijn rode wijnen uit het dorpje Montepulciano in Toscane en worden van de sangiovese druif gemaakt. Een beetje verwarrend, dat wel.
 

Montipagano Montepulciano d’Abruzzo van Umani Ronchi

Umani Ronchi is een bekende naam in de Abruzzen en in de erboven gelegen wijnstreek Marken (Marche). Het huis werd opgericht in 1955 en is eigendom van de familie Bianchi-Bernetti. Massimo Bernetti zwaait de scepter en is, bijgestaan door zijn zoon Michele, verantwoordelijk voor de wijnen die enorm gewaardeerd worden over de gehele wereld. De Montipagano Montepulciano d’Abruzzo produceren zij 100% biologisch!

De wijn is, zoals een Montepulciano betaamt, een plezierige, lekker fruitige rode wijn. Vers rood fruit en aardbei voeren de boventoon in de geur, smaak en afdronk en worden uitgebalanceerd met mooie zuren. De wijn doet iets romig en iets ‘jammig’ aan met een licht zoetje. Het zorgt, samen met de tannines en de gedeeltelijke opvoeding op houten vaten, voor wat meer body in de wijn. De afdronk is helder, het intense fruit mijmert een mooi poosje door.

Het is een van onze favoriete rode wijnen dit voorjaar en komende zomer en bevelen hem daarom ook van harte aan. Serveer hem op de warmere dagen iets gekoeld op een graad of 15 tot 16 (half uurtje in de koelkast), zodat hij lekker fris is in het begin en niet te warm wordt in het glas.

Bestel de Montipagano nu voor € 8,40 per fles >>

Geniet ervan, salut!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden