Malbec – terug van weggeweest?

Malbec – terug van weggeweest?

Kent u de malbec? Misschien niet helemaal bewust als druif in een gelijknamige rode wijn, maar wel indirect, verborgen in een blend (uit Bordeaux bijvoorbeeld) of verscholen achter de naam van een wijnstreek (Cahors wellicht). Deze blauwe druif en bijbehorende rode wijnen maken een enorme revival door, geleid door de Nieuwe Wereld, en dat wordt komende zondag 17 april gevierd met de Malbec World Day. En wij vieren mee met een lekkere aanbieding!

Malbec World Day 2016

Malbec World Day is een feestje ter ere van deze blauwe druif dat wereldwijd ‘gevierd’ wordt. Deze speciale dag wordt geïnitieerd door ‘Wines of Argentina’. Het is niet helemaal zonder reden dat zij dat doen en dat het op deze dag plaatsvindt. Argentinië is namelijk het leidende wijnproducerende land als het aankomt op rode wijnen van de malbec druif. 75% van de wereldwijde aanplant van de malbec staat in Argentinië. Frankrijk heeft zo’n 15% en Chili volgt met een procent of 3 tot 4.

Argentinië is dan ook de drijvende kracht achter de opleving van deze druif en de rode wijnen die er, vaak voor 100%, van gemaakt worden. Malbec is echter al een oud ras en komt van oorsprong uit Frankrijk. Daar genoot deze druif vroeger een grote reputatie in de zware en donkere rode wijnen van Cahors en vond men hem tevens in een kleinere rol terug in de blends uit de Bordeaux en in de Loirestreek. Maar de malbec is in zijn geboorteland een beetje in vergetelheid geraakt, geholpen door twee rampen die de aanplant van deze blauwe druif geen goed hebben gedaan. Dat heeft de weg vrij gemaakt voor de malbec om te floreren in Argentinië en als nationale druif aldaar op de voorgrond te treden.

De datum van de Malbec World day is overigens ook geen toevallige. 17 april is namelijk de dag dat president Domingo Faustino Sarmiento van Argentinië het in 1853 officieel zijn missie maakte om de Argentijnse wijnindustrie te transformeren. Op die dag gaf hij de Franse bodemexpert Michel Aimé Pouget de opdracht om nieuwe wijnstokken naar het land te brengen. Malbec was een van de wijnstokken die hij uitgekozen heeft en dat bleek een goede zet. De wijnstok gedijde goed en de wijnen die ervan gemaakt werden waren van een zeer goed niveau. Malbec werd zo de ster van de Argentijnse wijnbouw en dat ontdekte de Amerikaanse wijnliefhebbers ook aan het eind van de vorige eeuw…en zo gebeurde het dat deze oude druif weer helemaal hot is en zelfs in het vaderland Frankrijk weer in belang toeneemt.
 

De rode wijnen van de malbec – smaakprofiel en waar lijkt het op?

Over het algemeen kan gesteld worden dat malbec volle, rode wijnen voortbrengt met een diepe, donkere kleur. In de geur en smaak is donker fruit te herkennen en vaak wat aards en kruidigs. Het donkere fruit loopt een beetje van de tonen van blauwe bes naar zwarte bes (cassis), pruim en donkere kersen al naar gelang de wijn uit een koeler (Frankrijk) of warmer (Argentinië of Chili) klimaat komt; hoe warmer het klimaat, hoe zwoeler de fruittonen en sappiger en voller de structuur van de wijn. Daarnaast zal in wat koelere gebieden wat meer de groenere en kruidige tonen op de voorgrond komen, waarbij in warmere gebieden juist sneller tonen van tabak en chocola te herkennen kunnen zijn in de wijnen. Al met al zijn het vrij potige, stoere en volle wijnen die wel wat gelijkenissen hebben met cabernet sauvignon en syrah. En als de wijn wat jeugdig is wat gelijkenis heeft met de fruitigheid van een merlot. Houdt u wel van de rode wijnen van deze druivenrassen, probeer dan zeker eens een malbec.
 

Waar drink je deze rode wijnen bij?

Van een rode wijn van malbec wordt wel gezegd dat het dé ideale BBQ-wijn is. En dat klopt ook wel eigenlijk. De wijnen hebben over het algemeen een iets mildere tanninestructuur en passen daarom, naast rood vlees, ook prima bij wat magerder en minder dooraderd vlees. Daarnaast ondersteunt de kruidigheid en aardsheid prima de diverse andere gerechten die we erbij eten, zoals diverse groenten, kruiden, sauzen en dergelijke.
En deze smaken vinden we natuurlijk heus niet alleen terug bij een BBQ. Ook bij lekkere vleesgerechten van gegrild vlees, zoals wat donkerder gevogelte of (magerder) rood vlees en lam, past de wijn heerlijk. Evenals de aardsheid van een goede risotto met paddenstoelen bijvoorbeeld.
Denk aan stoer, potig, aards, kruidig en laat uw fantasie erop los wat betreft de combinatie. Een malbec is veelzijdig, dus grote kans dat het een goed huwelijk is.  
 

Een voortreffelijke Chileense Malbec en nog voordelig(er) ook

Nu vieren we het feestje graag mee en willen we graag een beetje hulp bieden om de malbec in de schijnwerpers te zetten en wat bekender te maken. En daarom geven we deze hele week* korting op de Malbec die wij bij 10topwijnen.nl in het assortiment hebben: de Malbec Reserva van Calcu uit het Chileense Colchagua Valley. Een Chileen inderdaad op een ietwat Argentijns feestje. Maar op een goed feestje, nodig je ook je buren uit!

De Malbec van Calcu is een mooie rode wijn van deze druif die er duidelijk uit sprong bij een proeverij van diverse wijnen van deze druif. De wijn heeft ten opzichte van vele andere Zuid-Amerikaanse Malbecs een bijzonder mooie finesse en een mooie rijpheid, mede door de wat langere houtrijping van de wijn. De wijn is mooi vol en rond. In de geur een subtiele exotische expressie, (zure) kers, viooltjes, heerlijk gecombineerd met een toon van eucalyptus en hout. De smaak is krachtig, doch fris en elegant. Mooie tannines en qua afdronk elegant en geprofileerd, goed verteerbaar. Heerlijk bij fijn, maar niet te mager, rood vlees. Of bij de rijkere gevogeltesoorten (Bresse kip, fazant), goed gevulde risotto’s en gerechten met tomatensaus.

En vanwege de Malbec World Day komende zondag 17 april kost de wijn slechts  € 10,- per fles (i.p.v. € 10,95)*! Bestel dus nu en geniet snel van deze heerlijke wijn >>

Cheers, op de malbec!


* de aanbieding is geldig tot en met 17 april 2016
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden