Nederland als wijnland

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijngebieden
  • 0
Nederland als wijnland

Een beetje chauvinisme zo rond Koningsdag mag wel, daarom lichten we deze keer eens Nederland als wijnstreek uit. Bovendien: Nederlandse wijn wordt steeds beter en kan in sommige gevallen wedijveren met de beste wijnen uit andere, bekendere en meer traditionele wijnstreken. Onze aanbevolen wijn, Apostelhoeve Cuvee XII, is daar een toonbeeld van.

De geschiedenis van wijnbouw in Nederland

De kwaliteit van de Nederlandse wijn wordt steeds beter. En de populariteit van de wijnen uit ons kikkerlandje neemt steeds meer toe. Terecht, want door de betere kennis van en technieken in de wijnbouw (in koude gebieden) en  het gebruik van druivenrassen die in het koude klimaat beter gedijen (een beetje geholpen door de opwarming van het klimaat), komen er steeds vaker hele goede wijnen van onze eigen bodem op de markt.

Maar dat de wijnbouw een recent fenomeen is, is een misvatting. Volgens de geschriften werd de eerste wijn in Nederland gemaakt van wijnstokken die groeiden langs de Maas, dichtbij de residentie van Karel de Grote, het Valkhof in Nijmegen. Vrijwel zeker is echter dat de wijnbouw zelfs terug gaat tot de laatste periode van het Romeinse Rijk en er toen rond Maastricht al wijnen werden gemaakt. De Romeinse soldaten hadden immers recht op een rantsoen wijn en dat werd, vanwege logistieke perikelen, liever lokaal gemaakt. Die wijnen echter waren heel anders dan de wijnen die we nu kennen; vaak zoeter en aangelengd.
 

Moderne wijnbouw in Nederland

De wijnbouw zoals deze eeuwen geleden werd bedreven in Nederland is echter in vergetelheid geraakt door diverse factoren, waaronder een aanhoudende koudere periode en specialisatie van andere gebieden. De moderne wijnbouw in Nederland dateert van 1967 toen wijnpionier Frits Bosch de eerste moderne wijngaard inrichtte, Slavante op de helling van de Sint Pietersberg bij Maastricht. Deze omgeving biedt een heuvelachtige ligging met een iets warmer klimaat en een goede expositie ten opzichte van de zon (op het zuiden). Het is niet voor niets dat een van onze oudste, bekendste en beste Nederlandse producenten, Apostelhoeve, eveneens in deze omgeving (op de Louwberg) rond Maastricht is gevestigd.

Sinds die tijd zijn er vele wijnproducenten in Nederland bijgekomen. En niet alleen onder de grote rivieren, waar de provincies wat rijker zijn aan licht heuvelachtig terrein. Ook in de Noordelijker provincies en zelfs in de grote steden wordt tegenwoordig wijnbouw gedreven. Bewijs van deze verschuiving is dat Gelderland tegenwoordig de belangrijkste provincie voor onze nationale wijnbouw.

Met 240 hectaren wijngaard blijft Nederland echter een hele kleine speler in de mondiale markt en is kleinschaligheid troef, evenals hobbyisme. Slechts een aantal bedrijven heeft meer dan 10 hectare wijngaard. Waar Nederland dan echter weer wel een mondiale speler en zelfs een van de leiders is, is de biologische wijnbouw. Zo’n 20% van de druiven wordt hier biologisch geteeld.
 

Druivenrassen in Nederland

In Nederland zijn maar liefst 51 druivenrassen officieel toegestaan. Dat zijn bijna allemaal vrij ‘noordelijke’ rassen die het koudere klimaat goed kunnen verdragen en in deze koelere gebieden nog goed (of net) rijp kunnen worden. Een cabernet sauvignon bijvoorbeeld is een laat rijpend ras en heeft wel wat zon nodig om goed rijp te worden. Dat gaat hier in Nederland vrijwel niet lukken, waardoor je van zo’n wijn keiharde, onrijpe wijnen zou krijgen. Dit aantal rassen breidt zich nog steeds uit, aangezien er continu geëxperimenteerd wordt met nieuwe druivenrassen (hybriden of klonen) die in ons koude kikkerlandje goed gedijen en mooie wijnen maken.

Veel gebruikte, bekende witte druivenrassen zijn pinot blanc, pinot gris, auxerrois, riesling, müller-thurgau en kerner. Heel beperkt wordt ook chardonnay aangeplant. Iets onbekender zijn johanniter en solaris, hoewel deze vermoedelijk snel aan bekendheid zullen toenemen, omdat ze goed bestand zijn tegen schimmel en rot en biologisch goed te verbouwen zijn. Nieuwkomers onder de witte druivenrassen zijn onder andere riesel, cabernet blanc en merzling.

De blauwe druivenrassen die hier gedijen zijn onder andere pinot noir, dornfelder en de nieuwe rassen rondo en regent. Andere nieuwe rassen die steeds vaker aangeplant worden zijn cabernet corits, cabertin en pinotin. Rode wijn en de blauwe rassen zijn in de minderheid in Nederland en dat heeft onder meer gewoonweg te maken met het klimaat. De nieuwe druivenrassen die beter bestand zijn tegen de koude en hier beter rijp worden, zullen daar wellicht in de komende jaren verandering in brengen.

Er wordt, zoals gezegd, in Nederland druk geëxperimenteerd, de druivenstokken worden steeds ouder en volwassener (en dragen daarmee beter fruit), ons niveau van kennis omtrent wijnbouw is hoog en groeiende en we worden een klein beetje geholpen door de klimatologische veranderingen. Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om de kwaliteitsstijging door te zetten en de komende jaren nog betere en lekkerdere wijnen te maken. We winnen al steeds vaker internationale prijzen, dus de erkenning op professioneel vlak is er. Nu is het aan de consument om ons Neerlands wijngoed naar hogere hoogte te tillen, de wijnen te proberen en te proeven en te genieten van wat we op het gebied van wijn maken al bereikt hebben.
 

Apostelhoeve Cuvee XII – een Nederlanse topper

En waar beter te beginnen met een dergelijke ontdekkingsreis binnen de Nederlandse wijn dan bij een van de topwijnen die Nederland voortbrengt: de Cuvee XII van Apostelhoeve. Bekroond tot een van de allerbeste 20 (categorie t/m € 15,-) tijdens het Proefschrift Wijnconcours van 2014 en gewaardeerd door Harold Hamersma met maar liefst een 9-. Van een wijnmaker die door Proefschrift wordt gekenmerkt als de onbetwiste nummer één van de Nederlandse wijnmakers.

Lees meer over deze heerlijke wijn in ons blogartikel ‘een Nederlandse topwijn’.

Of bestel de Cuvee XII direct >>

U zult verrast zijn … en tegelijkertijd eigenlijk best wel trots op ons landje.

Proost!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden