Niet meer, maar wel betere wijn...

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 0

“Nederlanders drinken niet meer, maar wel betere wijn”, kopt Nu.nl de 20e oktober 2015. Aangehaald wordt Harold Hamersma, die de ontwikkelingen in de Nederlandse wijncultuur bespreekt naar aanleiding van het uitkomen van zijn nieuwe boek ‘De Grote Hamersma 2016’.

Trends die genoemd worden zijn onder andere:
- Nederlanders drinken niet per se meer wijn, maar wel steeds betere
- Wijndrinkers verlangen naar bredere en bijzondere keuzes
- Nederlanders drinken steeds meer champagne
- Rosé is op haar weg terug
- Biologische wijnen zijn in trek

Niet meer wijn, maar wel betere

Volgens Hamersma drinken de Nederlanders niet per se meer wijn, maar wel steeds betere. Daarmee hangt samen dat wijndrinkers meer verlangen naar bredere en bijzondere keuzes.

Het lijkt er, met deze twee trends, dus op dat de Nederlandse wijndrinker steeds ervarener wordt qua wijn: men weet beter wat men wil, neemt de tijd om te genieten van goede wijn en is niet bang een ‘uitstapje’ te maken en eens iets nieuws te proberen. Een hele goede ontwikkeling, want juist door zo nu en dan van het gebaande pad af te gaan, vindt men echt uit wat men lekker vindt en wordt er meer van wijn genoten.

En juist voor die mensen heeft 10 topwijnen.nl een aantal bijzondere ontdekkingen.
 

Assortiment wijn supermarkten

Volgens Hamersma spelen supermarkten in op bovenstaande trends en zijn er supermarkten die tegenwoordig een aanbod hebben van wel 800 wijnen. Dat is breed en laat mensen een flinke keuze, echter is dat vooral iets positiefs voor degene die ook de wijnkaart in een restaurant van begin tot eind bestudeert en de verschillen tussen diverse  wijnen goed kent. Voor de meeste mensen zal de keuzestress en de vraag “hoe weet je nou wat goed is” alleen maar toenemen. 10Topwijnen.nl helpt graag een handje met overzichtelijke toplijsten waarin we voor u een selectie hebben gemaakt uit de heerlijkste wijnen.

 

Meer champagne

Hamersma concludeert tevens dat we steeds vaker champagne drinken. Doordat prosecco zo’n trend was de afgelopen jaren en de crisis nu aan het voorbij gaan is, is de drempel lager geworden om bubbels te drinken en wil men steeds vaker “kijken hoe het échte dan smaakt”.

 

Voor die mensen hebben we een hele goede tip: Riesling Sekt van Villa Huesgen. Een zeer goede mousserende wijn die echt kan wedijveren met de betere champagnes. Hij is frisser, heeft een mooie mousse, lekkere lichte fruittonen en is niet té droog. EN…met een prijs van € 16,50 toch nog crisisproof en zo houden we wat over om op andere vlakken de economie te stimuleren!

 

Opmars van biologische wijnen

Ook signaleert Hamersma de opmars van biologische wijnen en stelt hij zelfs dat over 30 jaar alles biologisch is. Of het zo’n vaart zal lopen is nog zeer de vraag. Onmiskenbaar is echter dat het aanbod van biologische wijnen steeds groter wordt, evenals dat de kwaliteit van deze wijnen steeds hoger wordt. En dat is zeker een hele goede ontwikkeling…des te natuurlijker en sprekender worden de wijnen.

 

10topwijnen.nl heeft enkele heerlijke biologische wijnen voor u geselecteerd: http://www.10topwijnen.nl/search/bio/

 

 

En de trends voor komend jaar? We gaan het zien en ons niet wagen aan voorspellingen. We zien vooral het liefst dat u geniet van een (h)eerlijk glas wijn en uw eigen smaak nog beter ontdekt.

Cheers!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden