Riesling – een nobele kameleon onder de druiven

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Druivenrassen
  • 0
Riesling – een nobele kameleon onder de druiven

Riesling. Voor sommigen is het imago van dit druivenras nog steeds een beetje verpest door de sloten (half)zoete witte wijnen van, laten we zeggen, matige kwaliteit die in de jaren ‘80 vanuit Duitsland in Nederland werden afgezet en gedronken. Tijd voor een revival?! Want dit mooie ras heeft echt wel wat meer te bieden dan zozo-kwaliteit.

De riesling wordt niet voor niets in Frankrijk, voornamelijk in de Elzas, ‘de koning’ genoemd. Dat niet alleen vanwege het aangeplante oppervlak, maar vooral vanwege zijn kwaliteit. En ondanks het feit dat qua aanbouw de riesling ongeveer het 20e druivenras in de wereld is, wordt het qua kwaliteit bij de top 3 van witte wijnen gerekend (naast chardonnay en sauvignon blanc). Rieslings zijn dan ook hoog gewaardeerd onder sommeliers, wijnliefhebbers en -verzamelaars. Deze druif mag dus wel weer een beetje herontdekt en herwaardeerd worden, voor zover deze trend niet al gaande is.
 

Riesling, een veelzijdige druif

De riesling wordt als een van de nobelste witte druivensoorten ter wereld beschouwd. Het is een zeer oud ras, welke in 1546 al werd beschreven door Hieronymus Bock in zijn kruidenboek en welke zelfs daarvoor al ruim een honderd jaar werd genoemd in administratieve documenten. Het ras zou afstammen van het ras gouais blanc, welke tevens een voorouder is van vele van de vandaag de dag bekende druivenrassen zoals chardonnay, petit verdot, chenin blanc en muscadelle. De roots van de riesling liggen rond het gebied van de Rijn in Duitsland en de Elzas, waar het druivenras vooral op hellingen met goede blootstelling aan de zon aangeplant staat.  In de loop van de eeuwen is de riesling echter een wereldreiziger geworden. Tegenwoordig vindt men hem terug in vele landen en streken, zoals Oostenrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook uit de Verenigde Staten, en dan vooral Washington State en New York, lijken steeds betere rieslings vandaan te komen.

Riesling gedijt goed op diverse bodems en in een uiteenlopend spectrum aan klimaattypen. Riesling blijkt dan ook in staat om in een grote verscheidenheid fijn genuanceerde wijnen te kunnen geven. Bovendien is het een druif die als een kameleon de subtiele nuances van de bodem en het terroir kan aannemen en weergeven. Hoewel de riesling in de basis enorm karakterbestendig is, kan bij een riesling dus wel beter dan bij andere soorten wijnen een hint van zijn geboortegrond herkend en geproefd worden. Groot voordeel voor ons: er is dus veel te proeven en te ontdekken! ;-)
 

Smaakprofiel van de riesling

Waar de riesling adellijke trekjes toegedicht krijgt, doen de wijnen die naam eer aan door een toonbeeld van elegantie en verfijning. Dat zal wellicht voor een groot deel komen door zijn relatief hoge zuurgraad, welke een frisse en spannende balans vormen met het aromatische karakter van de druif.

Een riesling is vrijwel altijd behoorlijk geurig met tonen van citrus, groene appel, exotisch fruit, (wittte) bloesem en soms wat strakkere minerale tonen. Al naar gelang de riesling uit een iets warmer klimaat komen doen de fruitige geuren iets meer exotisch dan fris/strak aan; iets meer richting sinaasappel en nectarine in plaats van naar citroen en groene appel.

De smaak wordt gedomineerd door dezelfde fruitigheid en bloemigheid, in balans gebracht door de eerder genoemde fijne zuurgraad. Aanvullend kan er in de smaak soms wat honing of bijenwas herkend worden en kan de wijn een expressie van de bodem meegeven, vaak aangeduid als mineralig (alsof je vuursteen ruikt/proeft). In een riesling zou u tevens een hint van petroleum kunnen herkennen, ook wel aangeduid als ‘goût de pétrol’ of zoals de wijnmaker zelf liever zegt ‘goût de terroir’.

De wijnstijlen van een riesling zijn zeer uiteenlopend. Het hele spectrum van witte wijnen wordt er eigenlijk mee beslagen. Van zeer droog, via halfzoet en fruitig zoet naar uitgesproken edelzoet (aangetast door de edele rot, war geweldig mooie bewaarwijnen gemaakt kunnen worden). Er worden zelfs uitstekende mousserende wijnen van gemaakt op de traditionele methode (de manier waarop champagnes gemaakt worden). In alles is het de mooie zuurgraad die de witte wijn hun gratie en ruggengraat geven.

Een kleine vuistregel: naarmate het alcoholpercentage lager is (zeker als dat onder de 11% zakt, of zelfs nog lager dan 9%) zult u waarschijnlijk met de zoetere varianten te maken hebben. Het is namelijk niet altijd even duidelijk aangegeven op het etiket).
 

Wijn-spijscombinaties met de riesling

De frisse, fruitige elegantie geeft de droge witte wijnen van de riesling een prima karakter om heerlijk zo gekoeld, los van spijzen of als aperitief gedronken te worden. In combinatie met eten presteert een droge riesling zeer goed bij kruidige gerechten zoals uit de Oosterse keuken. In menig Oosters restaurant prijken de droge en halfzoete rieslings dan ook op de wijnkaart. Daarnaast kan een riesling een mooie combinatie zijn met delicate visgerechten of lichte vleesgerechten. Denk daarbij aan sushi, tarbot en kreeft. Of aan parelhoen met asperges.

De zoetere varianten (zoals spätlese en auslese) en vooral de edelzoete (de (trocken)beerenlausese) kunnen erg goed combineren met nagerechten, zoals sommige kazen of heerlijke zoete desserts.
 

2 mooie rieslings van 10topwijnen.nl

Wijnen van een dergelijk nobel ras horen natuurlijk bij een selectie aan goede wijnen. Ze zijn niet altijd even goedkoop, maar u weet dan wel dat er aan de kwaliteit gewerkt is en er soms door de wijnboeren gewerkt moet worden onder moeilijke omstandigheden, zoals bijzonder steile hellingen (alles plukken met de hand, soms zelfs vastgebonden in een tuigje aan een lier).

Robert Weil maakt in de Rheingau een heerlijke droge riesling. Lekker opwekkend frisdroog, fruitig, rijp en rond en van een zeer hoog niveau. Niet voor niets bekroond als wijn van het jaar in 2014. De wijn is kristalhelder en heeft zeer schone en fruitige geuren van kruisbes, ananas, peer en iets lichts bloemigs, gecombineerd met een licht rokerige toon en een goede mineraliteit. Dit is echt iets moois voor een avondje sushi!

Daarnaast heeft 10topwijnen.nl een heerlijke mousserende wijn van de riesling uit de Mosel: de Riesling Sekt Brut van Villa Huesgen. Een lekkere, verfrissende Sekt die zeer goed kan wedijveren met andere Brut mousserende wijnen, zoals die uit Champagne. Maar dan is deze iets lieflijker, minder droog, en zeker een stuk prettiger geprijsd. Een heel goed alternatief dus om wat vaker iets te vieren! Of bij bijvoorbeeld gerookte vis en licht pikante gerechten uit de Oriëntaalse keuken.

Twee heerlijke wijnen om weer eens de riesling te herontdekken en gewoon om lekker van het goeds van dit mooie druivenras te genieten!

Proost!
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden