Rode wijn gekoeld drinken?

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 0
Rode wijn gekoeld drinken?

Rode wijn gekoeld drinken? De meeste mensen verklaren je voor gek! Maar als je nou graag een rode wijn drinkt en de zomer dient zich aan, dan is er geen enkele noodzaak om zomaar over te stappen op andere soorten wijnen of andere drankjes…omdat rood nu eenmaal te winters of te warm is voor de zomer. Gekoeld rood drinken is een heerlijke verfrissende manier van wijn drinken in de zomer. En sterker nog, je ziet het steeds meer op de terrassen en ook de witte wijndrinkers raken gaan om!

Laten we voorop stellen dat rode wijn sowieso regelmatig te warm geschonken wordt. Rode wijn uit een rek in de woonkamer is eigenlijk gewoon iets te warm. En ook in de horeca wil een rode wijn nog wel eens direct uit een algemene ruimte gepakt en geschonken worden, waar de temperatuur ruim boven de 18 graden is. Deze wijn dan eventjes kort koelen om de temperatuur terug te brengen naar wat men ooit bedoeld heeft met ‘kamertemperatuur’ (vroeger had men geen centrale verwarming en was het een graad of 18 in huis), is dan echt geen schande. Een ‘tik’ van een aantal minuten of een kwartiertje in de koelkast kan dan voldoende zijn. Het brengt de fruitigheid weer terug en dringt het ‘lompe’ alcoholische dat een rode wijn dan kan hebben weer naar achteren.

 

Maar er zijn rode wijnen die (kunnen) profiteren van een nog wat lagere temperatuur. Wijnen die heerlijk smaken als ze gekoeld worden tot temperaturen nét iets hoger dan een witte wijn zou moeten zijn. En dan is een rode wijn ook een heerlijke verfrissing in de zomer!

 

Welke rode wijnen doen het goed gekoeld?

Lichtere, fruitige rode wijnen met een wat hogere zuurgraad, wat minder tannine, lager alcoholpercentage doen het juist erg goed als ze koeler gedronken worden dan de wat vollere, zwaardere rode wijnen. De fruitigheid mag best wat rijps en zwoels hebben (vaak uit iets warmere streken), zolang de tannine en de alcohol niet dominant zijn.

 

Qua druivenrassen kunt u vooral denken aan pinot noir, gamay (vaak Beaujolais), blauer zweigelt, cabernet franc, mencia en soms  barbera, grolleau, zinfandel of primitivo, grenache, frappato. Komen deze wijnen uit een koelere wijnstreek en is de stijl van de wijnmaker wat lichter van opzet, dan hebben de wijnen van deze druivenrassen bonuspunten om te koelen.

 

Gekoeld, dus niet (ijs)koud!

Maar voordat u nu alle rode wijn van de woonkamer naar de koelkast verhuist, laten we even duidelijk zijn: er is een verschil tussen een duidelijk koelere wijn en een (ijs)koude wijn. En dat geldt eigenlijk voor alle wijnen. Een te koude wijn verliest al zijn fruitigheid en aroma’s en wordt vooral hard en zuur. Een (geschikte) rode wijn kunt u goed koelen tot een graad of 12 tot 14, net iets warmer dan gebruikelijk voor een witte wijn.

 

Als u een rode wijn ongeveer een tot anderhalf uur voor het open trekken in de koelkast zet, zit u wel goed. En als u hem toch te koud heeft en langer in de koelkast heeft laten staan, zet hem dan een kwartier tot half uur voor het drinken uit de koelkast.

Heeft u de wijn sneller gekoeld nodig? Een kwartiertje in de vriezer of een minuut of 10 in een ijsemmer (met water en ijs) kan dan een goede oplossing zijn. Het is niet het beste om te doen, maar drink de wijn liever te koel dan te warm!

 

Trouwens, het is ook heel erg leuk om te ruiken en te proeven hoe een wijn zich ontwikkelt naarmate hij iets opwarmt. Neem af en toe een slokje, wat ervaart u? Komen er andere aroma’s en smaken naar voren?

 

Te koelen rode wijnen van 10topwijnen.nl

Wilt u het eens proberen of bent u al overtuigd en zoekt u lekkere te koelen wijnen? We hebben er enkele die gekoeld erg lekker zijn:

 

- Blauer Zweigelt ‘Tradition’ van Allram – een mooie, lichte, fruitige rode wijn uit Oostenrijk.

- 448 s.l.m. van Girlan – een verrassend leuke, fruitige mix van pinot noir, schiava en lagrein uit het Noorden van Italië.

 

Deze twee rode wijnen kunt u gerust koelen tot een graaf of 12 tot 13. De onderstaande zijn iets voller dan bovenstaande en zouden we niet volop koelen…maar wat kouder, tot een graad of 14 à 15, heerlijk:

 

- Pinot noir ‘Bollenberg’ van Valentin Zusslin – een zeer mooie, biologische pinot noir uit de Elzas die zo kan wedijveren met mooie Duitse en Bourgondische pinot noirs.

- Montepulciano d’Abruzzo ‘Montipagano’ van Umani Ronchi – plezierige, volfruitige Italiaan met een fijne zuurgraad.

- Bierzo ‘Petalos’ van Palacios – mooie volle, fruitige rode wijn uit het Noorden van Spanje.

 

Probeert u eens en ook u zult zien dat een goede rode wijn, iets gekoeld, in de zomer een hele lekkere optie kan zijn!

 

Geniet van de zomer! Cheers!

Reacties

  1. Geijbels M.c. Geijbels M.c.

    Wij drinken (mijn vrouw en ik) elke dag wijn. Bijna alleen maar bij het diner. De wijn welke wij erg kunnen waarderen is de Vranec van het wijngoed Pivka uit Macedonië. Deze wijn is vervaardigd van een vergeten druivensoort. Wij vinden dat deze wijn niet te warm (rode wijn) gedronken moet worden.
    Keldertemperatuur van ca. 10 graden is net iets te koud. Even in de kamer ca. 30 minuten en hij is ca. 13 a 14 graden. Deze temperatuur blijkt het meest ideaal te zijn om hem te drinken. U hebt echt gelijk om bepaalde wijnen niet op kamertemperatuur ca. 20 graden te drinken.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden