Rosé - zomerse wijn bij uitstek

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 1
Rosé - zomerse wijn bij uitstek

Voor velen is rosé dé zomerse wijn bij uitstek. En niet voor niets natuurlijk. Rosé houdt een beetje het midden tussen een witte wijn en een rode wijn met de frisheid en verkoeling van de eerste en de body van de laatste. Heerlijk dus om zo te drinken op een zomerse dag, maar ook prima om te combineren met even zo zomerse BBQ waarvan het vlees juist om een iets steviger begeleider vraagt. Maar wat is een rosé nu eigenlijk en welke soorten zijn er?

Om een misverstand uit de wereld te helpen: rosé wordt niet gemaakt door het mengen van een rode met een witte wijn. Sterker nog, dat is niet eens geoorloofd (behalve in de Champagne streek voor rosé champagnes).

Maar wat is rosé nu eigenlijk?

Rosé ontstaat als de schillen van blauwe druiven slechts kort in aanraking komen met het sap van de druiven, waar uiteindelijk de wijn van gemaakt wordt. In de schillen van blauwe druiven zit het pigment dat ervoor zorgt dat een rode wijn zijn kleur krijgt (het sap van blauwe druiven is wit). En waarbij voor een rode wijn een langere periode van schilcontact wordt aangehouden (weken), gebeurt dat voor rosé slechts een korte periode (een aantal uren). Het sap wordt vervolgens gescheiden van de druiven en ondergaat eenzelfde verdere bereiding als een witte wijn.

De wijnmaker heeft volledige controle over de kleur van de wijn door de duur van het schilcontact te bepalen. En daarmee heeft hij natuurlijk ook controle over de stijl van de wijn. Langer contact betekent niet alleen een donkerder kleur, maar ook dat de wijn meer eigenschappen van de rode wijn van het gebruikte druivenras meekrijgt.

Er zijn meerdere methoden om rosé te produceren en het schilcontact te bewerkstelligen. U vindt ze in ons blogartikel 'Wat is rosé en hoe wordt rosé gemaakt?'

Wat voor soort rosé’s?

Het pigment in de schil van de druif heeft dus een sleutelrol in de productie van een rosé wijn. Het is dan ook vrij logisch dat van vrijwel elke blauwe druivenras rosé gemaakt kan worden. Zo worden er vele rosé’s gemaakt van bijvoorbeeld cabernet sauvignon, syrah, grenache, cinsault en nog vele andere bekende en onbekende rassen.

En het is eveneens logisch dat deze rosé’s allen wat smaakeigenschappen meekrijgen van de blauwe druivenrassen die gebruikt worden en dus van de rode wijnen die er normaliter van gemaakt worden. Hoeveel echter is dan eigenlijk weer afhankelijk van de wijnmaker en de duur van het schilcontact.

Het is dus vrij lastig om eenduidig de smaak van een rosé aan te geven. In de basis echter zullen smaken van rood fruit, citrus, meloen, bloemen, gecombineerd met wat kruidigheid. Winefolly schreef eerder ook een leuk artikel over 10 diverse wijnstijlen: http://winefolly.com/tutorial/guide-styles-of-rose-wine/. Niet allesomvattend, maar wel aardig om een idee te krijgen.

Winefolly beschrijft in het artikel als eerste een Grenache rosé, waarvan 10topwijnen.nl een erg lekkere voor u geselecteerd heeft:
Domaine la Colombette grenache rosé - een heerlijke, ongecompliceerde doordrinkwijn uit de Pays de l’Hérault (Languedoc, Frankrijk). Niet zo licht en beendroog als andere rosé’s, maar eentje met lekker ‘grip’ in de mond en tegelijkertijd fris en fruitig. Niet voor niets door menig geprezen en met een prima prijskaartje (€ 6,95).

Winefolly beschrijft 10 rosé's van 10 verschillende blauwe druivenrassen. Maar in feite is dus van elk blauwe druivenras een rosé te maken. Wilt u nu eens een beetje van het gebaande pad af gaan en een rosé proeven van een wat minder bekende rode druif, dan is deze Oostenrijkse rosé een hele fijne uitstap: Blauer Zweigelt rosé van Weingut Allram. Voor € 9,99 proeft u een heerlijk frisse rosé van de blauer zweigelt druif. Dat zie je niet elke dag! De wijn is droog, fris, fruitig (rood fruit), licht kruidig en vrij rond met een goede bite. Bijzonder leuk om eens te proberen.

Bijzondere rosé’s

Niet alle rosé wijnen worden echter van blauwe druiven gemaakt. Sommige witte druivenrassen hebben namelijk net genoeg pigment in de schil dat ze wat kleur mee kunnen geven aan de wijn. De pinot gris is er zo een. Eigenlijk zegt het ‘gris’ in de naam al iets;  de druif heeft een wat donkerder kleur dan anderen. Veel kleur zal het echter niet aan de wijn geven en deze wijnen zijn dan ook vaak een stuk lichter van kleur (ze worden dan ook wel eens een gris in plaats van rosé genoemd) en hebben veel weg van de witte wijn die ervan wordt gemaakt, maar dan wel met iets meer ‘body’.

Juist vanwege dit bijzondere karakter heeft 10topwijnen.nl er een voor u geselecteerd:
Bidoli pinot grigio rosé – een heerlijke lichte rosé uit Italië (rond Venetië). Droog, strak en fris met een klein zoet ondertoontje. Smaken van licht fruit, besjes, wat bloesem en een lichte pittigheid.

En wilt u het echt bijzonder maken? Dan heeft 10topwijnen.nl een bijzonder feestelijke mousserende rosé. Een van de zeldzaamste rosé’s in Frankrijk en niet voor niets bekroond met een 9 door Harrold Hamersma die de wijn typeerde als “één vrolijk fruitfeest”:
Renardat-Fache Cerdon mousserende rosé – een vrolijke wijn met een heerlijke bubbel uit het obscure gebiedje Bugey in de Savoie (Frankrijk). Barstensvol rood fruit en met een milde en zwoele zoetigheid. Vergelijk het een klein beetje met een Kir Royal. Een superleuk aperitief of welkomstdrankje en tevens geweldig bij nagerechten met mooi zomers, rood fruit…daarbij niet zwaar op de maag met maar 7,5% alcohol.

Proost! Op de zomer en op nóg meer genieten van uw rosé!
 

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden