Syrah – de stoere en zwoele druif

 • Geplaatst op
 • Door Frederik Brouwers
 • Geplaatst in Druivenrassen
 • 2
Syrah – de stoere en zwoele druif

Syrah, de heerlijke zwoele en stoere druif die van Noord-Rhône verspreid is over de gehele wereld is een ideale partner voor de winterse dagen. Van de Syrah worden heerlijke, volle rode wijnen gemaakt, krachtig, met zwoel fruit en een pepertje. Ideaal gepaard met rood vlees of lekker stoofvlees. Of zo, lekker voor de open haard met een goed boek en wat te knabbelen.

Syrah – van lokale held naar wereldspeler

Diverse romantische verhalen doen de ronde omtrent hoe syrah naar Noord-Rhône, de bakermat van deze druif, is gekomen. Een daarvan is dat hij overgebracht zou zijn vanuit de Perzische plaats Shiraz rond het begin van onze jaartelling. Een ander is dat hij meegebracht is door de Romeinen vanuit de Siciliaanse plaats Syracuse. Beide mooie verhalen, welke zouden kunnen verklaren hoe dit druivenras aan zijn naam komt. Het werkelijke verhaal van de ontstaansgeschiedenis is iets minder romantisch en tot de verbeelding sprekend echter. DNA-onderzoek heeft namelijk aangetoond dat syrah een (natuurlijke) kruising is van de dureza en mondeuse blanche, beide rassen die van oorspong ook te vinden zijn in de Rhône. De syrah is dus gewoon geboren in Noord-Rhône en het geeft daarmee meteen een verklaring waarom de syrah zo diep geworteld is in Noord-Rhône, de streek waar sinds jaar en dag geweldige wijnen worden gemaakt van dit druivenras.

Syrah is een van de klassieke, nobele, blauwe druivenrassen. Naast andere bekende rassen zoals cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, nebbiolo en tempranillo. En van deze zes klassieke rassen heeft hij de langste geschiedenis. Toch is de druif een van de minst bekende van deze zes en besloeg syrah tot enkele decennia terug maar een paar procent van de aanplant in Frankrijk. Gelukkig is hier een kentering in te bekennen. Inmiddels is het aandeel van syrah in de aanplant van blauwe druiven meer dan 10%. Via het noorden van de Rhône heeft hij zich verspreid naar het zuiden van de Rhône, de Languedoc, Provence en verder Europa en de wereld in.
Syrah vinden we tegenwoordig terug in onder meer Spanje, Italië, Californië, Chili, Argentinië, Zuid-Afrika en Australië. In Australië is de syrah zelfs verreweg het belangrijkste blauwe druivenras. Daar staat dit ras bekend onder de naam Shiraz (net als in Zuid-Afrika en soms in andere nieuwe wereldlanden).
 

Smaakprofiel van syrah

Aan de verspreiding van het ras over de wereld te zien, houdt syrah wel van wat warmte. Dat is dan ook wel terug te herkennen vinden in het smaakprofiel van de druif. Over het algemeen kan deze omschreven worden als vol, rond en vaak krachtig. Wijnen met karakter dus.
In de wijn is toch veel sappig fruit te herkennen. Afhankelijk van het klimaat van de streek waar deze rode wijn gemaakt is lopend van wat frisser fruit tot wat rijper (soms jam-achtig) fruit. Hoe warmer het klimaat, hoe zwoeler het fruit. Veelal gaat het dan om het donkere fruit, zoals blauwe bessen, bramen en pruimen. Deze (zwoele) fruitigheid wordt vaak gecombineerd met tonen van onder meer chocola, tabak, peper en andere specerijen. En, afhankelijk van of de wijn op eikenhout is opgevoed of niet, wat vanilletonen.

Hoewel de syrah druif ook wel gebruikt wordt voor rode wijnen alleen gemaakt van dit ras (cépage wijnen), wordt hij vaak gebruikt in blends. Syrah geeft in de blends dan vaak vlezigheid (het mondvullende, volle, ronde) en het fruitige (middenpalet) aan de wijn. Hij balanceert daarmee de mindere aspecten van die druiven uit, terwijl de andere druiven weer wat bijdragen aan smaak en structuur om zo een ‘completere’ wijn te maken.
In de Rhône (en overigens ook andere streken) wordt syrah veelal gemengd met de blauwe druivenrassen mourvèdre en grenache. Een bekend voorbeeld daarvan is Châteauneuf-du-Pape. Deze blend wordt ook wel een (populair) GSM-wijn genoemd, naar de initialen van de gebruikte druivenrassen. Wereldwijd wordt syrah ook wel gemengd met cabernet sauvignon, wat krachtige en rijke wijnen oplevert. In de Languedoc wordt syrah wel eens vermengd met carignan (net als in de wijn die hieronder besproken wordt), waarbij de wijn een nog iets kruidiger, soms ‘droppig’ karakter krijgt.
 

Waar drinken we een syrah bij?

Gezien het smaakprofiel is het niet moeilijk voor te stellen dat syrah dus lekkere volle, sappige, krachtige wijnen kan geven. Heerlijk op een winterse middag met een goed boek of voor de open haard met een lekker plankje met gedroogde worst en een blokje oude, stevige kaas.

Syrah is daarentegen ook een prima dinerwijn. Hij combineert goed met mooie vleesgerechten. Rood vlees, van het wat stoere en stevige soort, met eventueel een vetrandje of lekker gekruid. Denk dan aan een lekkere steak, lam, (haar)wild zoals konijn of hert, of een heerlijk stoofpotje of suddervlees.
 

Een heerlijke syrah-wijn van 10topwijnen.nl

Helaas is de Les Frênes van Domaine Guinand uit het assortiment gegaan. In de plaats daarvan hebben we een andere hele mooie wijn uit de Languedoc, Faugères om preciezer te zijn, gemaakt van de rassen grenache, syrah en mourvèdre. Absoluut een aanrader en het proberen meer dan waard! 

10topwijnen.nl heeft een heerlijke wijn van de syrah druif in het assortiment: Les Frênes van Domaine Guinand uit het wijngebied Saint-Christol in de Languedoc. Deze krachtige en volle rode wijn is een blend van 60% syrah met 40% carignan. Hij verraste duidelijk bij een proeverij en is daarom een vaste waarde als een van onze rode topwijnen in het assortiment.

De wijn heeft een duidelijk Rhône-achtig profiel: veel pit, doch mooi vol en rond met heerlijke donkere en rijpe fruittonen, gecombineerd met een zachte kruidigheid. De invloed van de Languedoc en de carignan is herkenbaar in tonen van laurier(drop) en de typische kruidigheid van die streek (‘garrigue’; het kruidig geurende lage struikgewas in die streek wat lijkt door te prikken in de rode wijnen van de Languedoc). Deze rode wijn heeft 12 maanden op eikenhouten vaten gerijpt en dat is terug te vinden in mooie, subtiele houttonen die we wijn een mooie toastsmaak en wat meer rondeur geven.

Een klassieke, heerlijke rode, wat winterse wijn, welke overigens ook prima in de zomer bij de BBQ en een mooi gegrild stuk rood vlees past! Absoluut een aanrader!


Veel proef- en drinkplezier!

Santé!
 

Reacties

 1. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Dank u! En veel proefplezier dan vast!

  Er is geen eenduidige of duidelijke definitie van wat nobele (of edele) druivenrassen zijn eigenlijk. Over het algemeen wordt ermee bedoeld: de druivenrassen die traditioneel geassocieerd worden met de hoogste kwaliteit wijnen. Daarnaast vindt men ze, mede vanwege de geassocieerde kwaliteit, aangeplant in meerdere streken en landen. Simpelweg dus eigenlijk de druivenrassen met het meeste aanzien en de beste prestaties. Tja, in de lijn met de betekenis van het woord nobel/edel dus.

  Men is het er overigens niet helemaal mee eens hoeveel het er zijn en welke het precies zijn. De ene bron zegt 6, de andere weer veel meer. Het omvat in ieder geval de bekende rassen cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, riesling, sauvignon blanc en chardonnay.

 2. D. de Jong D. de Jong

  Leuk artikel, leerzaam! Ik ben dol op stevige rode wijnen en zal zeker eens enkele wijnen van syrah gaan proberen. Wel een vraagje: wat zijn eigenlijk nobele druivenrassen? Of waarom heten ze eigenlijk zo?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden