10topwijnen.nl weblog

Vermentino - het ontdekken meer dan waard

Vermentino - het ontdekken meer dan waard Nu men voor een witte wijn steeds vaker zoekt naar eens iets anders dan een sauvignon blanc of chardonnay, is de vermentino aan een opmars begonnen. Als u van sauvignon blanc houdt, dan is de vermentino uw vriend! Een vermentino kan heerlijk complex van smaak zijn, maar omdat de druif en de wijn ervan nog redelijk onbekend is, kunt u wijnen van hele goede kwaliteit vinden voor een mooie prijs. Daarom een korte introductie in de druif en de wijnen, plus een heerlijke uit ons assortiment.

Pinot noir – rode wijn met vele gezichten

Pinot noir – rode wijn met vele gezichten Pinot noir is een van de bekendste blauwe druivenrassen in de wereld. Niet zozeer omdat hij zo wijds aangeplant is (‘slechts’ nummer 10 in de wereld). Meer vanwege het aanzien van de (rode) wijnen die ervan worden gemaakt. Het is niet alleen de ster van de rode Bourgognes, waar hij de duurste wijn ter wereld voortbrengt. Ook is de pinot noir een van de drie druivenrassen die in een Champagne gebruikt worden. Inderdaad, witte wijn van een blauw ras dus!
De diversiteit aan wijnen die de druif voortbrengt gecombineerd met de algemene karakteristieken als elegantie, fruitigheid, een lager tanninegehalte maakt het een druif en wijn om te ontdekken en wellicht een van de beste wijnen om als beginnende (rode) wijndrinker de wijnreis mee te starten.

Chardonnay – de wereldkampioen van de witte wijnen

Chardonnay – de wereldkampioen van de witte wijnen Er is geen enkel wit druivenras dat zo wijdverbreid aangeplant en veelgebruikt is als de chardonnay. Begonnen als alleskunnertje in de Bourgogne en voortbrenger van de grootse witte wijnen uit die streek, groeide zijn faam. De aanplant spreidde zich langzaam uit over Frankrijk en andere aangrenzende landen om later tot een explosie te komen toen de kolonisten in de nieuwe wereld ook dezelfde soort wijnen als thuis wilden drinken en druivenstokken gingen aanplanten die men kende. De chardonnay bleek een zeer gewillige medestander en een gemakkelijke druif die onder vele omstandigheden prima gedijt en lekkere witte wijnen voort kan brengen. En nu nog steeds groeit de populariteit en de wereldwijde productie van chardonnay wijnen, ondanks de tegenbeweging van een groeiend aantal ABC-wijndrinkers (anything but chardonnay).

Malbec – terug van weggeweest?

Malbec – terug van weggeweest? Kent u de malbec? Misschien niet helemaal bewust als druif in een gelijknamige rode wijn, maar wel indirect, verborgen in een blend (uit Bordeaux bijvoorbeeld) of verscholen achter de naam van een wijnstreek (Cahors wellicht). Deze blauwe druif en bijbehorende rode wijnen maken een enorme revival door, geleid door de Nieuwe Wereld, en dat wordt komende zondag 17 april gevierd met de Malbec World Day. En wij vieren mee met een lekkere aanbieding!

Riesling – een nobele kameleon onder de druiven

Riesling – een nobele kameleon onder de druiven Riesling. Voor sommigen is het imago van dit druivenras nog steeds een beetje verpest door de sloten (half)zoete witte wijnen van, laten we zeggen, matige kwaliteit die in de jaren ‘80 vanuit Duitsland in Nederland werden afgezet en gedronken. Tijd voor een revival?! Want dit mooie ras heeft echt wel wat meer te bieden dan zozo-kwaliteit.