Tips voor beginnende wijnliefhebbers

Tips voor beginnende wijnliefhebbers

Elke wijnliefhebber heeft op dat beginpunt van zijn of haar wijnreis gestaan. Bleu over wat dan lekker is, wat voor wijn te kiezen (voor jezelf of soms als cadeau), over hoe te drinken of wijn te behandelen. Misschien zelf een beetje geïntimideerd en overweldigd door de hoeveelheid aan keuzes (of door andere wijndrinkers). Gaandeweg leren we de smaken van wijn en wat we lekker vinden. Wat wel en wat niet te doen. Maar hadden we die kennis nou maar vooraf…dat bespaart een hoop, en niet alleen geld.

Wat nu als wij de beginnende wijndrinker wat wijze lessen mee kunnen geven? Tips die helpen om in enkele valkuilen niet te stappen.

Winefolly heeft laatst ook een artikel gewijd aan dit onderwerp met de titel “What I wish I knew when I first got into wine”. Een leuk artikel met een aantal leuke en bruikbare tips. De meest bruikbare hier uitgelicht:

Gebruik de aanduidingen ‘fruitig’ versus ‘kruidig’ in de winkel om aan te geven wat u wilt
Op zich een enorme versimpeling van het brede bereik aan typeringen die men aan een wijn kan geven, maar wel de basis. Voor een beginnende wijndrinker vormt het een hele herkenbare typering om wijnen een plekje te geven en te weten of je de ene of andere kant op moet in je wijnreis.
Fruitig is, zoals het woord eigenlijk al zegt, met duidelijk fruittonen in de geur en smaak. En dat kan allerlei fruit zijn. Kruidig duidt juist meer op wijnen waarbij fruit niet de boventoon voert, maar andere pittiger, misschien wat aardsere tonen, tonen het een beetje overnemen.

Het is vergelijkbaar met de indeling die op 10topwijnen.nl ook gemaakt wordt bij rode en witte wijnen, met de onderverdeling tussen fruitige, volle en krachtige wijnen. Een handige leidraad voor de beginnende, maar ook gevorderde, wijndrinker.  

Gebruik ratings met een korrel zout
Er zijn een aantal redenen om niet zomaar op ratings of onderscheidingen van wijnen af te gaan. De belangrijkste daarvan is dat ze niet direct úw smaak in acht nemen. Zie de ratings als een (wijn)reisboek. Alleen een reisboek van uw bestemming is voor u interessant. Zo ook met wijnen; ratings van druivenrassen of wijnstreken waar u niet van houdt, hebben voor u niet veel waarde. En de reisboeken geven de mooie plekjes aan. Maar het hoeft niet zo te zijn dat u als reiziger graag die plekjes bezoekt of überhaupt dat alle plekjes van uw bestemming in het boek staan. Uw smaak is leidraad voor uw wijnreis…maar als u inspiratie of tips zoekt, kan het wel handig zijn.

Ga voor alternatieve druivensoorten en wijnstreken als uw budget wat krapper is
Kwaliteit van een wijn is natuurlijk wel een bepalende factor in de prijs ervan. Maar net als overal volgt de prijs van wijn ook het spel van vraag en aanbod. Een bekendere streek, een bekender druivenras, een bekende producent of het feit dat er maar weinig van een wijn gemaakt is terwijl de wijn wel goed is, zorgen allemaal voor een hogere prijs. En dat kunnen echt wel pareltjes van wijnen zijn hoor. Maar prijs-kwaliteitstechnisch kunt u toch vaak net iets beter uit zijn bij onbekendere streken of onbekendere druivenrassen. En juist dat is het leuke spel van het maken van uw eigen wijnreis en ontdekken van bijzondere wijnen. Belangrijk vooral is open te staan ervoor en te proberen!

Wijn bestellen in een restaurant
Winefolly noemt hierin het vragen om een wijn te proeven voordat u een glas bestelt. Dat kan, maar niet ieder restaurant is daarop ingericht natuurlijk of staat dat toe. Maar vragen kan altijd natuurlijk! Kan het niet, niet getreurd, het is maar een glas en deze leert u weer wat over wijnen uw smaak. U kunt erna gewoon een ander bestellen.

Belangrijker om te onthouden bij het bestellen en proeven van een (fles) wijn in een restaurant, is dat, als u de wijn niet lekker vindt, u niet schroomt om in overleg te treden met degene die u bedient. Het staat u natuurlijk vrij om daarover iets te zeggen. Soms kan het restaurant de wijn nog per glas aan andere klanten verkopen en zullen ze blij zijn om u een wijn te kunnen schenken die u wel lekker vindt.

Concentreer u als u wijn drinkt
No drinking without thinking! Het gaat er hierbij niet om de hele tijd in een trance te raken als u een slokje neemt. Het gaat vooral om de eerste slok of de eerste slok in combinatie met het eten. Concentreer u even, welke smaken herkent u wellicht, let even op wat het met u doet, smaakt hij lekker (alleen of in combinatie met het eten) en waarom wel of niet. Op die manier geeft u uzelf even de tijd om een vlaggetje te zetten op uw wijnreis en wat te leren.

Als u te maken krijgt met wijnsnobs
Wellicht dé reden waarom mensen bij het drinken en proeven van wijn geïntimideerd raken en onzeker worden: de wijnsnobs. De mensen die per se moeten ventileren en hun opgedane wijnkennis aan de wereld moeten opleggen. Laat u niet van de wijs brengen, lach, knik en ga er verder niet op in. Of misschien wat andere tips om met een wijnsnob om te gaan: http://winefolly.com/update/deal-with-a-wine-snob/.

En aan de wijnsnob: het is echt super als iemand wat van wijn weet en het is heel erg fijn dat iemand anders zou kunnen leren van de enorme opgebouwde kennis, maar laat eerst de ander proberen een mening te vormen over een wijn alvorens te ‘helpen’. En vergeet niet dat we allemaal ergens begonnen zijn.

Onze aanvullende tips voor de beginnende wijnliefhebber

Naast de tips van Winefolly zijn er natuurlijk nog vele andere die we mee zouden kunnen geven. Enkele die wij belangrijk vinden:

Probeer!
Het is heel goed als u de eerste keren een beetje heeft geleerd wat u lekker vindt. Maar probeer niet per se daar alleen aan vast te houden. Men moet van gebaande paden af om nieuwe dingen te leren. Misschien is er wel een wijn die u nóg lekkerder vindt. Of leert u herkennen wat u wanneer (qua weertype/jaargetijde of bij bepaald eten) lekker vindt. Het zo nu en dan proberen van wijnen die u niet (zo goed) kent, helpt u daarmee.

Drink met anderen!
Wijn is leuk en wijn is lekker. En het is nog leuker en lekkerder om dat met goed gezelschap te delen! Bovendien kan het een hele goede mogelijkheid zijn om samen de wijnreis te maken en elkaar dingen te leren. Richt een proefgroepje op, hou eens een proeverij thuis (of ga naar een proeverij van een wijnwinkel of –handelaar) of ga eens gezellig naar een wijnbar. Het houdt bovendien de kosten in toom om op die manier nieuwe wijnen te proberen.

Onthoud!
Eigenlijk in het verlengde van het bovenstaande omtrent het concentreren als u wijn drinkt. Probeer te onthouden wat u wel en niet lekker vindt en waarom wel of niet. Het maakt keuzes maken in een later stadium stukken makkelijker.

Moeilijk om alles te onthouden? Schrijf het dan op, maak foto’s met uw mobiel van het etiket en schrijf er notities bij. Of gebruik wine rating app zoals die van Vivino; u maakt een snapshot van het etiket, voegt het toe aan uw profiel en kunt er vanalles en nog wat bij noteren (en vergelijken met anderen).

Schrijf nooit een wijn af op basis van het proeven van één wijn
Er zijn zoveel wijnstijlen en nuances in wijnen, ook als het uit dezelfde streek komt en ook als het van eenzelfde druivenras komt. Schrijf een wijn op basis van de streek of druivenras niet direct af als een u niet bevalt. Leer er wel van natuurlijk en wees op uw hoede, maar het zou kunnen zijn dat uw smaak zich ontwikkelt of dat een andere vergelijkbare wijn u toch wel aanstaat.

Let op de temperatuur van de wijn
Een te koude of te warme wijn kan een wijn killen. Een paar graden verschil kan al heel veel doen met een wijn. Laat een wijn eens wat langer staan en opwarmen of drink hem eens iets te gekoeld en u merkt wat het doet. Dit is overigens best een goede oefening, maar voor het genieten van wijn drinkt u hem het best op de juiste temperatuur.
Lees meer over de juiste temperatuur en het koelen van wijn.

Geniet!
En de beste en allerbelangrijkste tip voor het laatst… Geniet ervan! Drink wat u lekker vindt en laat u niet de mening van een ander opleggen (tenzij het te maken heeft met een beetje proeven/proberen). Smaken verschillen en wijn wordt niet leuk als u drinkt wat u niet lekker vindt!

Mooie wijnen voor beginnende wijnliefhebbers

Hieronder vindt u enkele wijnen van 10topwijnen.nl waarvan we gemerkt hebben dat ze vaker voor en door beginnende wijndrinkers gekocht worden. 

Salento GranTrio Rosso van Feudi di San Marsano, € 7,99 - Een heerlijke rode wijn met een vrij volle, ronde smaak. Door het klimaat in Zuid-Italië worden de druiven erg goed rijp, waardoor een zeker zwoelheid in de wijn ontstaat en er een impressie van zoetheid in de wijn komt.  

448 s.l.m. van Cantina Girlan, € 11,25 - Deze rode wijn is juist wat lichter en eleganter dan bovenstaande, maar heeft ook een heerlijke fruitigheid van vers rood en zwart fruit zoals aardbei, kers en zwarte bes. Ook heerlijk om iets gekoeld te drinken; net een half uurtje in de koelkast zetten voor het drinken.

Verdicchio Villa Bianchi, € 7,99 - een lekkere, frisse, droge witte wijn, die tegelijkertijd vrij vol en elegant (en ietsje tintelend) over komt. Niet té complex, maar gewoon echt lekker om te drinken. 

Touraine Sauvignon Blanc van Domaine de la Prévôté, € 10,75 - de bekende sauvignon blanc, de basiswijn voor de meeste horecagelegenheden...alleen is deze echt van een mooie klasse. Niet zo schraaldroog (overmatig zuur), maar lekker fris met aroma's van citrus en kruisbes, ingetogen zuren en wat voller dan menig sauvignon blanc. Écht een aanrader! 

Uw eigen tips over wijn drinken?

Heeft u nog goede tips om een beginnende wijnliefhebber op weg te helpen? Van welke wijnmisser heeft u vele geleerd? Of wat zou u nooit meer doen of juist nooit meer vergeten?


Enjoy!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden