Tips voor de Chardonnay liefhebber

Tips voor de Chardonnay liefhebber

Chardonnay is een van de bekendste druivenrassen ter wereld en een veel (en graag) gedronken witte wijn. En dat begrijpen wij maar al te goed, want als er één druif veel heerlijke gezichten kent, dan is het deze! Maar er is meer… Bent u een liefhebber van Chardonnay? Dan dagen we u graag uit om onderstaande tips te proberen en u te laten verrassen door nog veel meer lekkers.

Chardonnay is een vroegrijpe druif die tegenwoordig overal ter wereld wordt aangepland. Dit is mogelijk doordat de druif zowel goed gedijt in een warm als in een milder klimaat. Komt de wijn uit een milder klimaat dan kunt u er vaak groene appel of limoen in herkennen, wat zorgt voor een wat frissere smaak. Komt de wijn uit een warmere omgeving dan is de smaak meteen ook wat exotischer, denk bijvoorbeeld aan mango, perzik of ananas. Chardonnay is bovendien uitermate geschikt voor rijping op hout en mede daardoor ook een graag gedronken witte wijn tijdens winterse dagen.

Hoe heerlijk de wijnen van deze druif ook zijn, we willen u graag eens uitdagen iets anders te proberen. Iets wat aansluit bij Chardonnay en haar veelzijdigheid, maar toch net even van het gebaande pad gaat…iets wat u verrast en u helpt uw eigen smaak verder te ontdekken.

Let bij het kiezen van een andere, vergelijkbare wijn eens op het volgende:
- Chardonnay is ten opzichte van andere witte wijnen een iets vollere wijn en is lager in de zuren. Zoek voor iets vergelijkbaars dan liever niet bij de frisse en fruitige wijnen.
- Probeer ook eens de andere gebruikte witte druif in de Bourgogne, de aligoté. Wel iets zuurder en minder verfijnd, maar in de hogere kwaliteitsregionen kunnen er zeer mooie wijnen van gemaakt zijn.
- Houdt u van dat rokerige smaakje – toast, brioche, vanille – in uw chardonnay? Dat komt van de opvoeding op houten vaten van de wijn. Zoek dan eens naar andere witte wijnen die houtgelagerd zijn. Bijvoorbeeld bij een wijn van de viognier druif wordt dit regelmatig gedaan of bij een sauvignon blanc uit Californië. Helaas staat dit niet vaak op het etiket en moet u het uit de beschrijving van een wijn halen.

Twee heerlijke alternatieven

10topwijnen.nl heeft twee heerlijke wijnen in het assortiment welke we u aanbevelen om eens te proberen als alternatief voor een chardonnay:
 

Douro Reserva – een interessante wijn!
Deze Douro Reserva van Casa Agrícola Águia de Moura  is een heerlijke, complexe witte wijn bestaande uit een blend van maar liefst 17 druivenrassen. Qua smaak doet deze Portugese wijn denken aan een Chardonnay uit een warmer gebied, met goed herkenbaar de geur en smaak van rijp geel fruit zoals perzik en abrikoos. De wijn is licht houtgerijpt  en heeft een mooie afdronk.  Een echte aanrader voor wie eens iets anders wil proberen.
 

Vermentino di Maremma Balbino – mooi en elegant uit het zonnige Toscane
Deze Vermentino van Terenzi is een volle en elegante witte wijn is een heerlijke, zonnige witte wijn met een levendig aroma van citrus, peer en een iets bloemige toon. Dit wordt gecompenseerd door een mooie kruidigheid en minerale, frisse toets. Er is veel te beleven in de smaak; een mooie gelaagdheid en fijne complexiteit. De wijn doet het erg goed zo als losse wijn om te drinken, maar is daarnaast heerlijk bij mooie visgerechten.


Veel probeer- en genietplezier in ieder geval vast! Proost!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden