Torrontés – een bloementuin in uw glas.

Torrontés – een bloementuin in uw glas.

Torrontés is niet alledaags. Eigenlijk zelfs een redelijk bijzondere verschijning. Bijzonder in de zin van de witte wijnen die het voorbrengt, maar ook vanwege het feit dat het het enige inheemse druivenras van Argentinië is. Torrontés is niet per se een ‘crowd pleaser’, echter wel een wijn die u bijblijft. Of u er nu van houdt of niet. Bovendien is de wijn (en de druif) aan een gestage opmars bezig!

Droge wijn, doch geparfumeerd en exotisch

Van de Torrontés druif worden droge witte wijnen gemaakt.  Soms zou je dat niet zeggen, want de wijn heeft een uitgesproken geparfumeerd en exotisch karakter,  waardoor de wijn een beetje zoetig kan overkomen. Dat is echter het effect van de aroma’s die de neus en de smaakpapillen een beetje in de war kunnen schoppen. Wat dat betreft heeft de wijn best wel wat weg van een Gewürztraminer met ook die geweldige (en soms overweldigende) geuren.

Het eerste wat dus opvalt aan een Torrontés wijn is het geparfumeerde en intense karakter dat het heeft. Met recht een bloementuin in uw glas! Duidelijke florale aroma’s, zoals bijvoorbeeld  jasmijn, rozen of lavendel, vallen vrijwel direct op. Hierin verweven zijn er muskaatachtige aroma’s te vinden, gecombineerd met citrus en perzik. Al met al dus een behoorlijk geparfumeerd feestje! En tóch is de wijn fris (en droog) te noemen, door het redelijk hoge zuurgehalte van de druif.

Zomers wijngezelschap

Deze combinatie maakt het over het algemeen een heerlijk gezelschap van een zonnige, zomerse namiddag. Zij het zo los of als aperitief op het terras of in het park, zij het als begeleider van lekkere kleine hapjes (perfect op een warme zomerse dag waarin de trek in een warme hap soms ver te zoeken is) of een zomerse salade. Drink de wijn vooral iets koeler (op een graad of 10) dan de gebruikelijke witte wijn, zodat de balans in de wijn het best overeind blijft.

10topwijnen.nl heeft voor u een heerlijke Torrontés van Finca la Linda in de toplijst van witte wijnen. Absoluut een aanrader voor een keer, of voor veel vaker. Want van de Torrontés wordt gezegd dat er een voor en een na is ... of u nu liefhebber wordt of niet, de wijn blijft in het geheugen gegrift. Bepaal het eens voor uzelf...

Mocht u geïnteresseerd zijn in een iets dieper gaande (ontstaans)geschiedenis van de Torrontés? Decanter (een gerenommeerd Engels wijnmagazine en site) plaatste deze week een leuk artikel over deze inheemse Argentijnse witte druif: http://www.decanter.com/argentina-2014-coverage/the-long-road-of-torront-s-453/


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden