Vermentino - het ontdekken meer dan waard

Vermentino - het ontdekken meer dan waard

Nu men voor een witte wijn steeds vaker zoekt naar eens iets anders dan een sauvignon blanc of chardonnay, is de vermentino aan een opmars begonnen. Als u van sauvignon blanc houdt, dan is de vermentino uw vriend! Een vermentino kan heerlijk complex van smaak zijn, maar omdat de druif en de wijn ervan nog redelijk onbekend is, kunt u wijnen van hele goede kwaliteit vinden voor een mooie prijs. Daarom een korte introductie in de druif en de wijnen, plus een heerlijke uit ons assortiment.

Waar vinden we de vermentino?

Vermentino is een inheems Italiaans wit druivenras en is vooral in grote hoeveelheden aangeplant op Sardinië. Ze noemen hem daar ook wel Pigato en bekend is dat de druif al sinds de 14e eeuw op het eiland wordt verbouwd. Het is een druif die wel van wat warmte houdt en die goed gedijt op wat minder vruchtbare bodems. Hij is dan ook voornamelijk in warmere streken rond de Middellandse Zee te vinden, zoals Toscane, Ligurië, de Provence, Languedoc-Roussillon, Corsica en natuurlijk Sardinië. De wijnstokken groeien daar veelal op hellingen die gericht zijn naar de zee om zo optimaal te kunnen profiteren van de reflecties van het zonlicht op het water.

Aangenomen wordt dat de druif ook dezelfde is als de ‘rolle’ (of rollo) welke in de Provence veel verbouwd wordt en welke vooral wordt gebruikt in de blend van de welbekende rosé’s van de streek. DNA-onderzoek moet nog uitwijzen of ze hetzelfde druivenras zijn of nauwe familie.

 

Wat voor wijn is vermentino?

Over het algemeen is een vermentino een vrij lichte, frisse, droge witte wijn. Qua stijl vergelijkbaar met bijvoorbeeld een sauvignon blanc, een grüner veltliner, een soave of een verdejo. Ondanks de vrij lichte body van de vermentino is de wijn eigenlijk vrij complex qua smaak. Dit komt omdat vermentino een hoog gehalte aan fenolen (de voorlopers van aromastoffen die in de schillen van de druiven zitten) heeft die bijdragen aan de subtiele bittere tonen in de afdronk, een smaak die wel eens wordt aangeduid als amandel.

 

Naast deze aroma van amandel vindt men in een vermentino vaak aroma’s van citrus, zoals limoen en grapefruit, groene appel, peer, witte perzik, wat florale/bloemige tonen en soms een minerale en ziltige toets al naar gelang de bodemsamenstelling van de wijngaard en de nabijheid tot de zee. Bij vermentino’s uit wat koelere gebieden zullen de aroma’s wat dichter tegen de frisse, jonge vruchten aan liggen. Bij wat warmere wijnstreken neigen de aroma’s naar iets rijper en ronder fruit (gele appel, rijpe perzik). De wijn heft over het algemeen vrij levendige zuren en zoals gezegd vaak een bittertje in de afdronk, wat een iets pittig maar verfrissend gevoel kan geven.

 

Zoals hierboven beschreven is de wijn vooral een frisse, droge witte wijn met een redelijk hoog zuurgehalte en een lekkere pit. Er zijn echter wijnmakers die de wijn in een net iets ronder en romiger karakter maken door in het wijnmaakproces een extra (malolactische) vergisting te laten plaatsvinden. Hierbij worden in de druif (en de wijn dus) aanwezige appelzuren omgezet in melkzuren. Deze zuren zijn wat minder bijtend van karakter en wat ronder van aard en kunnen juist tonen meegeven van zuivel zoals boter en een wat zachter mondgevoel geven.  

 

Wat is lekker om bij een vermentino te eten?

Vermentino, en dan vooral de jongere, frissere variant, combineert erg goed met rijke visgerechten. Daarin mag best wat met kruiden en specerijen gespeeld worden, want dat kan deze droge witte wijn prima opvangen door zijn ietwat olieachtige karakter, ziltigheid en het aanwezige bittertje. Denk dan bijvoorbeeld aan zalm, heilbot, een pan mosselen, gefrituurde calamari, langoustine met knoflook en kruiden.

 

Naast vis, kan de wijn goed gecombineerd worden met wat lichter vlees, zoals kip of varkensvlees. Gecombineerd in een pasta met wat pesto is een heerlijke combinatie. Of meloen met lekkere ham, lekker zomers!

 

Wees alleen een beetje voorzichtig met de zuren in een gerecht. Soms heeft een vermentino net niet genoeg zuren om er tegen op te boksen en kan de wijn wegvallen…en dat zou zonde zijn natuurlijk.

 

Een heerlijke vermetino uit Toscane

Vermentino di Maremma Balbino van Terenzi

Bij 10topwijnen.nl hebben we een heerlijke vermentino voor u om eens te proberen en van te genieten. Het is de Balbino van wijnhuis Terenzi uit het zonnige Toscane. Uit de kleinere wijnstreek Maremma om specifiek te zijn, de zuidelijke kuststrook van Toscane.

Het is een volle en elegante witte wijn is een heerlijke, zonnige witte wijn met een levendig aroma van citrus, peer en een iets bloemige toon. Dit wordt gecompenseerd door een mooie kruidigheid en minerale, frisse toets. Er is veel te beleven in de smaak; een mooie gelaagdheid en fijne complexiteit. Echt een heerlijke wijn die veel genot voor zijn geld biedt.

 

 

Koop de Vermentino di Maremma Balbino nu, voor slechts € 12,75 per fles >> 

 

Geniet van zo’n heerlijke vermentino, proost!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden