Wat is nou een goede wijn?

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 1
Wat is nou een goede wijn?

We zien bij 10topwijnen.nl dat mensen regelmatig met de vraag zitten wat nu goede wijn is. Dat blijkt niet alleen uit vragen die we krijgen, maar ook uit de zoekwoorden die men gebruikt. Keywords als ‘wat is goede wijn’, ‘lekkere witte wijn’, ‘beste rode wijn’ en vele varianten daarvan zien we vaak terugkomen. Logisch, want we houden allemaal van een lekkere wijn en worden graag geholpen in de zoektocht naar zo’n wijn. Onder meer omdat de meeste mensen toch wel een beetje onzeker zijn over wijn en wat zich schuil houdt achter het etiket. Want wat is nou eigenlijk goede wijn? En hoe kunnen we dat beoordelen voordat we een wijn geproefd hebben?


Ga direct naar onze 10 topwijnen >>


Goede wijn en lekkere wijn

Smaken verschillen! Wat de een lekker vindt in een wijn, vindt de ander misschien net iets minder. Er zijn vele druivenrassen, bodem- en klimaatinvloeden en wijnmaaktechnieken die aan wijnen net andere smaaknuances kunnen geven die de een wel aanstaan en de ander misschien niet of minder (er schijnen zelfs mensen te zijn die wijn helemaal niet lekker vinden …). Zo kan het dan ook gebeuren dat een goed gemaakte wijn, een wijn waar heel veel aandacht aan is besteed om te maken, of de allerbeste of duurste wijn in de wereld gewoonweg niet in de smaak valt. Goed en lekker hoeven dus niet overeen te komen. ‘Lekker’ is persoonlijk en ‘lekker’ is eigenlijk altijd goed (voor jezelf), wat iemand anders er ook van zegt.
 

Wat is dan goed?

Waar lekker dus subjectief is, is ‘goed’ wat objectiever vast te stellen. Als een wijn goed is, voldoet hij aan bepaalde aspecten die met wat oefening en ervaring (beter) vast te stellen en te beoordelen zijn. Een goede wijn is ‘in balans’, is vaak complexer dan minder goede wijn en geeft een langere tijd fijne smaakimpressies. Een ABC-tje dus eigenlijk tussen afdronk, balans en complexiteit.

De afdronk van een wijn is de mate waarin de smaak van een wijn na het doorslikken blijft hangen of doormijmert. We proeven de wijn al met de mond en via de neus nog voordat we hem doorslikken, maar juist na het doorslikken kan een wijn nog zo lekker blijven hangen, alsof je hem blijft proeven. En hoe langer die smaak blijft hangen, hoe langer dus de afdronk is, hoe beter over het algemeen de wijn is. En dat kan eigenlijk heel simpel beoordeeld worden door gewoonweg (de seconden) te tellen hoe lang u de wijn nog proeft na het doorslikken.

Bij de balans in een wijn gaat het om het samenspel tussen verschillenden elementen in de wijn, zoals de zuren, eventuele zoetheid (restsuikers), rijpheid van het fruit, tannines, houtgebruik, de aroma’s (of in ieder geval geen ongebruikelijke) en dergelijke. In een goede wijn zijn deze elementen mooi in balans en springt geen van deze elementen er extreem uit of toont deze zich op een ongebruikelijke manier.
Kanttekening hierbij is dat deze balans dan wel geldt ten opzichte van de gebruikelijke stijl van een wijn of een onderliggende druivenras. Bepaalde rassen zijn nu eenmaal wat zuurder, hebben bepaalde aroma’s of hebben meer tannines ten opzichte van de ander. Zo is een sauvignon blanc bijvoorbeeld al wat zuurder dan een chardonnay en zal een cabernet sauvignon over het algemeen meer tannine hebben dan een merlot. Desalniettemin zullen deze kenmerken een mooie balans met de rest in de wijn moeten vormen om een goede wijn te vormen.

Tot slot de complexiteit. Dat klinkt een beetje diepzinnig, maar houdt eigenlijk niet meer in dan dat men in een wijn meerdere aroma’s kan waarnemen of meerdere lagen van smaken kan proeven. Bij een eenzijdige wijn ruikt u slechts een enkele geur of proeft een enkele smaak. Een complexe wijn toont daar juist een scala van, waarbij u bij elke snif en elke slok net weer iets anders ruikt of proeft. Soms zelfs tonen zich in de afdronk meerdere lagen. Zo kunt u bijvoorbeeld een sauvignon blanc drinken waarbij u vooral de citrusgeur en -smaak als boventoon heeft. Of juist een waar u daarnaast groene appel, kruisbes, passievrucht, bloemetjes, gemaaid gras en basilicum ruikt en waar dit terugkomt in de smaak, nog een poosje nadat u de wijn doorgeslikt heeft. Dat is complexiteit. En daar is vaak veel meer moois aan te beleven dan eenzijdigheid.
Deze complexiteit komt voornamelijk omdat er aandacht en tijd besteed is in de wijngaard en bij het maken van de wijn. De wijnstokken hebben vaak een betere en intensievere behandeling gehad om de druiven zo goed mogelijk te laten groeien, de druiven hebben de tijd gehad om goed te rijpen, ze zijn met alle liefde behandeld bij binnenkomst in de wijnmakerij en er is aandacht besteed om de wijn zo goed mogelijk te produceren en te laten rijpen. Elk beetje meer liefde, kennis, toewijding en geduld van de wijnmaker maakt de wijn een stukje complexer en ‘gelaagder’.
 

Moet goede wijn duur zijn?

Nee, een goede wijn hoeft niet per se duur te zijn. Of eigenlijk is de juiste wedervraag: “wat is duur?”. Dat laatste zal afhangen van het moment en de gelegenheid. Soms zult u net iets meer geld uit willen geven aan een wijn om even te genieten of iets speciaals te vieren of cadeau te geven. Maar daar zit dan ook meteen het antwoord in verscholen. Ja, een duurdere wijn is vaak wel een stukje beter en lekkerder. Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat u krom hoeft te liggen om een goede wijn te drinken.

Het onderzoeken van de prijsopbouw van een fles wijn laat zien dat de kwaliteitssprong tussen een wijn van 5 euro en een wijn van 10 euro groter is dan die verdubbeling van de prijs. De prijs van een wijn bestaat in de basis uit de verpakking (fles, kurk/dop, capsule, etiket), transport, belasting, marge voor de handel en natuurlijk (het maken van) de wijn zelf. De kosten voor de verpakking en transport neemt nog wel iets toe bij duurdere wijn (iets dikkere flessen, een duurdere kurk, etc.), maar deze stijgt vrijwel nooit zo hard als de verkoopprijs en op een gegeven moment blijft deze stabiel. Bij gelijkblijvende percentage voor accijnzen en de handelsmarges, blijft er dus meer geld over voor de wijn zelf. Het aandeel van de wijn in de prijs neemt gestaag toe en daarmee dus ook over het algemeen de kwaliteit van de wijn. Een wijn van 5 euro zal ongeveer voor 50 cent wijn bevatten, een wijn van 10 euro voor wel anderhalf tot 2 euro. Een verdrie- tot verviervoudiging van de kosten van wijn zelf dus. En dat vertaalt zich weer naar de aandacht die de wijnmaker kan besteden aan de wijn zelf.

En deze kwaliteitssprongen gaan boven de 10 euro nog wel een stuk door. Tot de prijs van de wijn wel enkele tientjes is. Maar eerlijkheid gebied te zeggen dat bij nog hogere prijzen het aandeel van onder andere reputatie (van wijn, wijnmaker of wijnstreek), prestige en exclusiviteit navenant toenemen. En natuurlijk is dat allemaal ook zeker wat waard, maar het draagt op een gegeven moment niet meer bij aan de kwaliteit van de wijn (natuurlijk wel aan de ervaring van het drinken van zo’n wijn).

Goede wijn hoeft dus niet per se duur te zijn. Maar een betere wijn is vaak wel wat duurder. De kwaliteitssprongen aan de onderkant van de markt tot enkele tientjes in prijs van de wijn zijn aanzienlijk.
 

Hoe weet ik nou (van tevoren) of een wijn goed is?

Het kan lastig zijn om van tevoren de kwaliteit van een wijn te bepalen. Het is pas tot u de fles opent en de wijn proeft of u weet of de wijn goed is, laat staan lekker. En er is niet een zaligmakende methode om van tevoren helemaal te bepalen of een wijn goed of lekker is. Dat is toch ook een kwestie van proberen en ervaring en kennis opdoen. Maar er zijn wel handige handvatten.

Een zo’n handvat hebben we hierboven behandeld en dat is de prijs. De prijs van een wijn kan een indicatie zijn voor de kwaliteit ervan. Zeker aan de onderkant van de prijsrange tot het middensegment.

Een ander handvat is de mening van anderen of experts. Verpakt in recencies, reviews, ratings, onderscheidingen en dergelijke kunnen anderen u natuurlijk goed helpen in de zoektocht naar een goede wijn. Ook dit is niet per se zaligmakend, maar ze geven wel een indicatie. Zeker ook als de mening van meerdere personen of experts verzameld zijn, zoals bij de reviews/sterren op wijnsites (zo ook bij 10topwijnen.nl bij de wijnpagina’s, zie bijvoorbeeld de Grantrio Rosso) of sites als Vivino en Wine-Searcher.

En last but not least: shop voor wijn daar waar men zich specialiseert in wijn! Zeker, supermarkten hebben ook vele wijnen en ook kwalitatief goede. Maar bij een wijnspeciaalzaak of een site die zich alleen richt op de verkoop van wijn zal de druk meer liggen op de selectie van wijnen dan op het margespel op de winkelvloer. De specialisten hebben vaak grotere kennis en leven ervan dat mensen terugkomen voor de goede wijnen die ze in hun assortiment voeren. Bij 10topwijnen.nl hebben we er zelfs voor gekozen om niet een heel breed assortiment aan wijnen te voeren, maar om een selectie te maken uit de vele wijnen die we proeven en degene aan te bieden die we qua prijs-kwaliteitverhouding boven de rest uit vinden steken. Om het voor u eenvoudiger te maken om goede wijn te kunnen kiezen, door de bomen het bos te kunnen zien en bijzondere wijnen te kunnen proberen. Zo hoeft u uzelf niet af te vragen hoe u nu weet welke wijn goed is.


Santé!
 

Reacties

  1. Gerben Gerben

    Belangrijk is volgens mij vooral wat iemand lekker vindt. Maar ik merk ook wel dat er een verschil is tussen een lekker wijntje van zeg maar 5 euro en een wijn van 10 euro. Dat is echt een kwaliteitssprong.

    Het lijkt mij vooral belangrijk om uit te proberen wat je lekker vindt en dus veel wijn te proeven en te noteren wat je wel en niet lekker vond of wat je smaak was. Ik heb zelf ook wel een vaste wijn, maar ik doe wel zo ongeveer 1 op de 6 wijnen een andere of nieuwe wijn...om maar te leren en te proeven. Dat is nog hartstikke leuk ook.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden