Wat is rosé en hoe wordt rosé gemaakt?

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 0
Wat is rosé en hoe wordt rosé gemaakt?

14 augustus was het internationale rosé dag. Zo ongeveer midden in de zomer, de perfecte periode voor het drinken van een lekker glas rosé. Natuurlijk dorstlessend en prima bij zomerse temperaturen en BBQ. Maar niet alle rosés zijn gelijk en er zijn verschillende methoden om rosé te maken. Hoewel deze methoden vaak niet op het label worden genoemd, kan een beetje kennis over hoe een rosé wordt gemaakt een verschil maken als het aankomt op het selecteren van een rosé die u lekker vindt.

Direct naar de heerlijke rosés die 10topwijnen.nl voor u geselecteerd heeft? >> http://www.10topwijnen.nl/alle-wijnen/rose/

 

Wat is rosé?

Kort door de bocht gezegd is rosé een tussenvorm van witte en rode wijn. Maar hier doe je de wijn echt mee tekort. Natuurlijk verenigt de wijn het frisse van witte wijn met de stevigere body van een rode wijn, maar volgens wijnmakers en –experts is het maken van een goede rosé een van de moeilijkste en nauw luisterende wijnmaakmethodieken. Mits men op zoek is naar het maken van een goede rosé natuurlijk.

 

De naam van de wijn geeft al een klein beetje van zijn inborst weg. Het is een roze gekleurde wijn. Van heel licht gekleurd, via mooi zalmroze tot donkerder maar zeer helder rood, en soms oranje, gekleurd. Heel soms zijn ze gemaakt van witte druiven die een wat donkergekleurde schil hebben…zodat er wat kleur van de schil meekomt in de wijn. Echter meestal gemaakt van blauwe druiven die de wijn dan ook wat meer body meegeven in de wijn.

 

Hoe wordt rosé gemaakt?

Om rosé te maken worden er 4 methoden gebruikt:

 

Contact met druivenschillen – korte inweking

De meest populaire manier om rosé te maken is om met de wijn in wording de druivenschillen een poosje te mee te laten gisten. Aangezien de kleur in de schilletjes van de druif zit, wordt na het kneuzen van de druiven het sap een poosje in contact gehouden met de schillen, net als met een rode wijn. Bij rosé echter wordt dit maar vrij kort gedaan, afhankelijk van de stijl van rosé welke de wijnmaker wil maken. De tijdsduur van schilcontact zal zo ongeveer tussen de 6 tot 48 uur (ten opzichte van weken of maanden voor rode wijn) zijn. Hoe langer het schilcontact is, hoe donkerder van kleur en rijker van smaak de wijn zal worden. Het sap wordt vervolgens verder gevinifieerd als een witte wijn. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Bordeaux (Clairet).

 

Direct persen

Bij deze methode om rosé te maken worden de druiven direct geperst, zonder te ontstelen, kneuzen of inweken. Bij het persen moet men heel goed letten op de druk die men toepast en moet men licht en zorgvuldig zijn. Door het pigment in de schilletjes van de druif zal er een hint van die kleur meegegeven worden in de wijn. Het resultaat is een sap dat een lichtroze kleur heeft. Deze wordt vervolgens op dezelfde manier als een witte wijn gevinifieerd. Zo ontstaan hele delicate rosés. Deze methode hanteert men bijvoorbeeld in de Provence en de Loire.

 

Saignée-methode (bloeden)

De saignée-methode produceert niet alleen een rosé, maar ook een rode wijn. In feite begint men het proces als het maken van een rode wijn. Sap, schillen en pitten ondergaan, zij het al dan niet na een korte inweking, de alcoholische gisting. Tijdens de fermentatie geven de schillen kleur af aan het sap. Na een korte tijd echter wordt er een deel van het gistende sap afgetapt. Men noemt dit ook wel ‘bloeden’ (saigner in het Frans). Dit sap heeft nog niet zoveel contact gehad met de schillen en is roze van kleur en ondergaat vervolgens een vergisting zoals een witte wijn. Zo ontstaat een frisse en fruitige rosé.  

 

Soms is dit een methode om een rode wijn geconcentreerder te maken en is de rosé slechts een bijproduct. In andere gevallen is het daadwerkelijk bedoeld om zowel een goede rode als een goede rosé te maken. In het laatste geval is het best een moeilijk manier van rosé maken, waarbij het moment van aftappen een behoorlijke kunst kan zijn.

 

Mengen

In feite lijkt dit de meest voor de hand liggende methode om rosé te maken. Rood + wit = rosé, niet? Toch is dit een no-go in de meeste traditionele wijnstreken. Sterker nog: het is verboden voor de meeste appelations! Behalve voor één, namelijk de Champagne. Ze doen daar graag wat anders dan anderen en daar wordt blenden niet alleen toegestaan, het is ook de meest gebruikte methode om rosé Champagne te maken.

In enkele Nieuwe Wereld wijnstreken, welke over het algemeen wat minder strenge vinificatieregels hebben, wordt het mengen van witte met rode wijn om rosé te maken wel toegestaan. Deze wijnen kunnen variëren in stijl van licht tot zwaarder al naar gelang de hoeveelheid rode wijn er in de mix wordt gebruikt.

 

Overigens is het in meerdere wijnstreken van Europa wel toegestaan om witte en blauwe druiven te mengen en tegelijkertijd te gebruiken in het wijnmaakproces als de druiven tegelijkertijd in dezelfde kuip worden vergist. Dit gebeurt onder andere in Duitsland en in Spanje.

 

Heerlijke toprosés

Zin in een lekkere rosé gekregen? 10topwijnen.nl selecteerde enkele rosés die er bij proeverijen uit sprongen qua karakter en prijs-kwaliteitverhouding:

- de La Colombette grenache rosé, die keer na keer in de prijzen valt. 

- Pinot grigio rosé van Bidoli. Een heerlijke rosé gemaakt van een witte druif (met donkere schil).

- Blauer zweigelt rosé van Weingut Allram uit Oostenrijk, echt een bijzonder lekkere vondst.

- en een mousserende, lichtzoete rosé uit de Savoie. Een heerlijk fruitfestijn, geweldig als aperitief of bij een dessert met zomerfruit.

 

Bekijk ze allemaal op http://www.10topwijnen.nl/alle-wijnen/rose/

 

Proost!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden