Wederom erkenning voor een van onze rode topwijnen

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Wederom erkenning voor een van onze rode topwijnen

Wederom erkenning voor een van onze rode topwijnen.

De Bierzo Pétalos van Descendientes de J. Palacios is in het meest recente nummer (juni 2015) van het gerenommeerde wijnmagazine Wine Spectator uitgelicht als een van haar ‘Smart Buys’ en heeft een score van 91 punten (uit 100) gekregen. De wijn is daarmee getypeerd als ‘Outstanding’ – een wijn met een superieure karakter en stijl.

Niet dat er enige twijfel was aan de kwaliteit van de wijn. Deze geweldige Spaanse rode wijn wordt namelijk elk jaar zeer goed beoordeeld door de wijnrecensenten, heeft in 2011 maar liefst de 26e plaats gekregen in de jaarlijkse top100 van Wine Spectator en heeft vorig jaar tijdens het jaarlijkse Proefschrift Wijnconcours de Prix du Sommelier gekregen voor haar gastronomische inzetbaarheid.

De bovenstaande beoordeling echter is het eerste oordeel geveld over het meest recente wijnjaar 2013. Dan is het goed om te zien dat de wijn nog steeds in het oog springt, zelfs als ‘Smart buy’ wordt getypeerd en helemaal dat de kwaliteit net een tikje hoger is dan die van het voorgaande jaar (90 punten).

Over Pétalos del Bierzo

De Pétalos is de zogenaamde instapwijn van deze wijnproducent. Een redelijk geflatteerde term, aangezien de kwaliteit steevast al ver boven menig andere rode wijn uit Bierzo ligt.

De Pétalos wordt samengesteld uit druiven van oude wijnstokken van de hellingen en de toppen van de westelijke kant van Bierzo. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van de inheemse Mencia druif (98%), aangevuld met een 20-tal andere variëteiten. De wijn krijgt een gedegen houtopvoeding en hoewel hij gemaakt wordt voor directe consumptie (zonder dat hij de voor het wijnhuis karakteristieke ingetogenheid en finesse verliest) is hij makkelijk een tiental jaren na oogst te bewaren.

De wijn is qua geur fris met mooie aroma’s van rood en donker fruit met daarnaast wat florale tonen en een iets vlezig randje. De aanzet van de smaak is geweldig: fris en zacht, intense tonen van zwarte kersen, wat olijven, drop en een iets kruidige toon. De afdronk is erg mooi, gestructureerd en houdt lang aan met een mooie hint vanille van de opvoeding op eikenhouten vaten.

Deze mooie rode wijn is heerlijk om zo te drinken, los van de maaltijd, maar combineert ernaast (en de Prix du Sommeliers bewijst dat) met vele diverse gerechten, zoals bijvoorbeeld een heerlijk stuk roos vlees van de grill of lamsbout.

Een zeer goede en veelzijdige rode wijn dus voor een zeer schappelijke prijs! Koop de Pétalos nú bij 10topwijnen.nl >>

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden