Wijn en wild, de heerlijkste combinaties!

Wijn en wild, de heerlijkste combinaties!

We zitten alweer middenin de herfst. En bij herfst hoort, behalve vallende bladeren en stormachtig weer, bovenal ook wild! Half oktober begint ieder jaar het culinaire wildseizoen. Vanaf dat moment kan er weer worden genoten van overheerlijke gerechten met haas, fazant en vele andere wildsoorten. De opening van het wildseizoen is in veel restaurants een echte traditie geworden. Wild is echter, afhankelijk van de diersoort, het hele jaar te verkrijgen.

En daar worden echte wijnliefhebbers blij van. Want het gebeurt maar zelden dat wijn en eten elkaar zo mooi kunnen versterken. Wijn en wild vormen samen de ultieme wijn spijs combinatie. Dus één ding staat wat ons betreft buiten kijf: bij een heerlijk wildgerecht hoort een voortreffelijk glas wijn. Dan is alleen nog de vraag wélke wijn...

Het is het meest voor de hand liggend om bij wild te kiezen voor volle, krachtige wijnen, maar toch is dat niet bij alle wildgerechten de beste keus. Welke wijn het best past, is afhankelijk van de mate waarin de smaak van het wild stevig of juist wat lichter is. Kortweg kun je zeggen dat hoe uitgesprokener en steviger de smaak van het vlees is, hoe krachtiger ook de wijn zou moeten zijn. Tevens zou u voor het gemak en de zekerheid de oude vuistregel kunnen gebruiken van “wit bij wit en rood bij rood”: schenk een witte wijn bij wit (of licht) vlees en een rode bij rood vlees.  Andere combinaties kunnen natuurlijk best, maar hiermee zit u gewoon veilig.

Wijn bij lichtere wildgerechten

Bij een wildgerecht dat relatief licht van smaak is, zoals fazant of patrijs (de lichte), kiest u voor een droge, volle wijn die niet te aromatisch is. In tegenstelling tot bij de stevigere wildsoorten, schenkt u hierbij ook gerust een heerlijk witte of rosé wijn. Druivenrassen die vaak goed samengaan met deze gerechten zijn ChardonnayGrenache of, als u toch liever een rode wijn drinkt, een lichte Pinot Noir.

En als u iets meer van het gebaande pad durft te gaan dan kan de een Blauer Zweigelt een hele leuke combinatie vormen: een lichte rode en fruitige wijn met een licht aards karakter. Heerlijk bijvoorbeeld juist met fazant en wat aardse groente met een zoetig randje, zoals rode kool met kaneel en appel of pompoen of zoete aardappel.

 

Wijn bij stevige wildgerechten

Geniet u van een stevig gerecht van bijvoorbeeld hert, haas of ree, dan is een kruidige rode wijn met een rijke smaak een goede keuze. Wat dacht u bijvoorbeeld van een heerlijke, rijke wijn van de drie-eenheid Grenache, Syrah en Mourvèdre?
 

Of een van onze favoriete wild en wijn combinaties: Hertenbiefstuk met chocoladesaus (naar recept van Gordon Ramsey) met Priorat Plaer van Acustic Celler. Een fenomenale wijn gecombineerd met een hemels gerecht. De wijn is gemaakt van voornamelijk de carignan-druif en combineert geweldig bij het gerecht door een restzoetje, rood en donker fruit in de smaak, en een hintje van chocola en specerijen. Genieten!

 

Dus duik de keuken in, schenk een heerlijke wijn en geniet!

 

Heeft u een favoriete wild en wijn combinatie? Laat het ons weten, we zijn benieuwd!
 

Reacties

 1. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Beste Deirdre,

  In ieder geval rood bij lam zou ik zeggen. Welke is een beetje afhankelijk van het type lamsvlees en wat u ermee doet, vooral qua saus of marinade.

  Als u nu kijkt op http://www.10topwijnen.nl/search/lam/, dan staan daar een vijftal wijnen die prima combineren met lamsvlees.
  De 2 Franse wijnen zijn beide iets kruidiger dan de andere rode wijnen en passen wat beter bij de pittiger en kruidiger bereidingen, zoals lekker gegrild lamsvlees (op bot nog) met rozemarijn.
  De andere wijnen hebben een licht restzoetje in zich en wat meer uitgesproken en zwoeler donker en rood fruit in de smaak en passen juist weer beter bij bereidingen die het zoete karakter iets meer aanstippen, zoals bijvoorbeeld de bereidingen met honing en thijm.

  Heerlijke combinaties om uit te proberen! Geniet er vast van!

 2. Deirdre Deirdre

  Wat een goede tip, hertenbiefstuk met chocoladesaus (en het wijntje natuurlijk ;-))... Klinkt heerlijk, dat ga ik zeker eens proberen. Ik eet graag lamsvlees, hebben jullie daarbij ook een wijntip?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden