Wijn koelen; nog belangrijker bij zomerse temperaturen

 • Geplaatst op
 • Door Frederik Brouwers
 • Geplaatst in Over wijn
 • 2

Wijn en serveertemperatuur, altijd een dingetje. En met de goede weersverwachtingen in het vooruitzicht ook nog een stuk belangrijker – én lastiger. Op welke temperatuur hoort een wijn nou geserveerd te worden, waarom is het belangrijk en hoe en hoe lang moet een wijn dan gekoeld worden?

Welke ideale serveertemperatuur bij welke wijn?

Globaal gelden de volgende regels met betrekking tot de serveertemperatuur van de verschillende soorten wijnen:
-          Rosé’s, witte en mousserende wijnen op 8 tot 10°C.
-          Zoete witte wijnen op 8 tot 12°C
-          Witte wijnen met een grotere rijkdom op 10 tot 13°C
-          Jonge, fruitige, lichte rode wijn op 13 tot 15°C
-          Volle, stevige en rijpere rode wijn op 16 tot 19°C

Vind u dit lastig of moeilijk om uw wijn te typeren? Op 10topwijnen.nl vindt u heel eenvoudig bij elke wijn een advies voor de serveertemperatuur.

 

Waarom die ideale serveertemperatuur?

Is het nou echt zo belangrijk die serveertemperatuur? Ja! Tenminste, wel als u optimaal wilt genieten van de wijn in uw glas. Bij de juiste temperatuur komen de geuren en smaken het best tot hun recht en zijn de wijnen over het algemeen het prettigst te drinken.

Te koud en de wijn verliest aroma en smaak en wordt schraler. De wijn wordt harder, smaakt droger en krijgt een wat bitterder smaak.
Te warm en de wijn wordt qua smaak vlakker en saai. De wijn wordt log, de frisheid verdwijnt en de alcohol gaat overheersen en soms overweldigen (dat brandende gevoel achterin de keel bij een te warme wijn).

Maar als u dan toch iets ‘fout’ moet doen qua temperatuur, dan het liefst te koel. Opwarmen in het glas (hou het glas even in de handpalmen desnoods) gaat namelijk makkelijker dan afkoelen als de wijn al is ingeschonken. En dat geldt des te meer met warme zomerdagen.
 

 

Hoe koel ik dan het best wijn?

Als zo vaak is goed voorbereid zijn het halve werk. Gelijkmatig koelen van de wijn is het best voor de wijn. Maar soms wil dat natuurlijk even niet en staat iemand spontaan op de stoep, gaat de wijn net iets te snel op om een ander te koelen (zeker in goed gezelschap) of bent u het gewoonweg vergeten. Geeft niets, zat mogelijkheden om de wijn te koelen, het liefst gecombineerd met een klein beetje geduld.

 

De koelkast, de beste methode

Eigenlijk is een wijnklimaatkast nog beter, maar aangezien het voor velen ontbreekt aan de ruimte, gaan we hier even uit van hetgeen al aanwezig is. De koelkast biedt de beste optie voor koeling, is het best te controleren, maar vergt ook de meeste voorbereidingstijd. Globaal kunt u het volgende aanhouden qua koeltijd en temperatuur (leg de wijn bij voorkeur zo laag mogelijk, liefst in de groentenlade):
- 1 uur koelen brengt de wijn op zo’n 14 tot 16°C,
- 2 uur koelen op 10 tot 12°C en
- 3 uur koelen op 8 tot 10°C.

 

Koelmanchet of ijsemmer

Heeft u niet zoveel tijd (of ruimte in de koelkast) om uw witte wijn of rosé te koelen, dan zijn de ijsemmer of de koelmanchet de beste methoden om de wijn snel te koelen.

Een koelmanchet is een soort ijszak voor om de wijnfles (tip: altijd handig om achter de hand te hebben en een leuk cadeau voor elke wijnliefhebber!). Vanuit de vriezer doet u de manchet om de wijnfles en wacht vervolgens ongeveer een kwartier tot de wijn op de juiste temperatuur is. Het liefst doet u de fles met manchet ook nog even in de koelkast.
Een koelmanchet is overigens ook een prima methode om een fles wijn (op tafel bijvoorbeeld) koel te houden.

Een andere goede en snelle methode om uw wijn te koelen, en koel te houden, is met een ijsemmer. Vul de ijsemmer voor ongeveer de helft met water. Vul vervolgens de andere helft met ijsblokjes (nooit alleen ijsblokjes!). En om het koelproces te versnellen doet u er enkele eetlepels zout bij. Binnen een minuut of 10 tot 20 is de wijn op temperatuur.

 

Vriezer

Heeft u nou geen ijsklontjes of koelmanchet, dan is het laatste redmiddel de vriezer. Zo’n 10 tot 15 minuten maximaal zou genoeg moeten zijn voor uw witte wijn. Maar vergeet de wijn vooral niet!

 

Ijsklontjes in de wijn – niet doen!

En een ijsklontje in de wijn dan? Nee, dat kan echt niet! Hoe doeltreffend en verfrissend misschien ook, het tast de smaak van de wijn aan en maakt hem (duh) waterig! Zonde! Wat u hooguit kunt doen is een ijsklontje in het glas laten walsen om zo het glas te koelen, maar zorg dan wel dat vrijwel al het water uit het glas is voordat u de wijn inschenkt. Maar liefst niet, heb gewoon wat geduld tot de wijn koelt op een andere manier.

 

Tips voor een heerlijk glas wijn op de warme, zomerse dagen:

-      Als u het bovenstaande gelezen heeft is deze tip overbodig: bereid u voor. En omdat dat niet altijd lukt: hou altijd een voorraadje ijsklontjes of schaf een wijnmanchet aan.
-      Schenk kleinere beetjes wijn in het glas. De wijn blijft in de fles langer koel en warmt in het glas juist vrij snel op.
-      Houd u in! Warme dagen maken dorstig. En voor de dorst hebben we water (of fris). De wijn staat er om rustig aan van te genieten!
-      Ook rode wijn kan in de zomer prima. De meeste mensen zien af van rode wijn in de zomer vanwege het wat ‘warmere’ karakter van een rode wijn en het frisse karakter van een koele witte wijn of rosé. Maar er zijn echt uitstekende opties voor rode wijn, die net iets koeler geschonken mogen worden (op een graad of 13 tot 15) en een mooie fruitigheid hebben die juist lekker passen bij een zomers weertje, zoals een Beaujolais, een Valpolicella of een lichtere Pinot Noir.
Of onze favoriete rode wijn voor deze zomer: een Oostenrijkse Blauer Zweigelt van Weingut Allram -  een lekkere zachte rode wijn met smaken van mooi zomerfruit en wat extra ruggengraat door lichte en prettige aardse tonen. Rood, toch fris en genieten! 


Geniet van het mooie weer en van een heerlijk verfrissend glas wijn! 


>> Meer over heerlijke, gekoelde rode wijnen >>

 

Reacties

 1. Frederik Brouwers Frederik Brouwers

  Het is vooral van de wijn afhankelijk. Daarvoor geldt eigenlijk de geadviseerde serveertemperatuur; op die temperatuur komt de wijn eigenlijk het best tot zijn recht qua geur en smaak. En eigenlijk is het dan een beetje de bedoeling om de wijn vrij constant op die temperatuur te houden...want zo is de wijn immers ideaal*. Echter zit hem daar het moeilijke, want eenmaal in het glas is de wijn sneller overgeleverd aan de invloeden van buitenaf. In dit geval de temperatuur dus. En die is in de zomer nou eenmaal hoger, en zo zal uw wijn veel sneller opwarmen in het glas, dan in de winter. Het is dan in de zomer aan te bevelen om óf wat minder van de wijn in te schenken in het glas (zodat het op is voordat het echt te warm wordt) óf toch iets extra te koelen.

  * even een kanttekening bij het woord 'ideaal'... De werkelijke ideale serveertemperatuur is natuurlijk ook afhankelijk van uw eigen smaak. Drink wijn zoals u hem lekker vindt. Ik persoonlijk vind het niet erg om een wijn iets extra gekoeld te drinken, liever dan te warm.

 2. F. van der Loo F. van der Loo

  Heel handig, al die handvatten voor het wijn koelen. Maakt het weer (zomer/winter) nog uit voor de mate van koelen? Of is dat puur en alleen van de wijn afhankelijk?

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden