Wijn over? Maak eens glühwein!

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Over wijn
  • 1
Wijn over? Maak eens glühwein!

Het wil wel eens gebeuren, u houdt wijn over. U kunt de wijn natuurlijk prima nog de volgende dag opdrinken, maar soms komt het er niet van of heeft u er toevallig niet zin in (of u vond de wijn toch al niet zo lekker). In de gootsteen dan maar!? Nee, zeker niet! U kunt met uw overgebleven rode wijn bijvoorbeeld een heerlijke Glühwein maken. Juist heerlijk om u van binnen uit op te warmen met deze winterse dagen!

Glühwein maken

Er zijn vele wegen te bewandelen bij het maken van een ‘verwarmde wijn’ (‘mulled wine’ in het engels). Elk land heeft wel zo’n beetje zijn eigen traditie en variatie. Dat is goed terug te lezen op deze Wikipedia-pagina: https://en.wikipedia.org/wiki/Mulled_wine.

 

De bekendste verwarmde wijn voor de meeste Nederlanders (ondanks onze eigen bisschopswijn) is de Glühwein. En ook hierin kunt u vele kanten op, elk met net iets andere nuances of ingrediënten. U kunt naar hartenlust variëren, maar een goed basisrecept met bijbehorende instructievideo vindt u op: http://uitpaulineskeuken.nl/2014/12/video-diy-gluhwein-maken.html

Let op: de ingrediënten wel portioneren naar de hoeveelheid wijn die u over heeft, anders lopen de verhoudingen wat uiteen!

 

Qua wijn is een vollere, stevigere wijn met een wat uitgesprokener smaak eigenlijk het best, omdat de nuances van de smaak bij het verwarmen wat gemaskeerd worden. Denk meer aan een wijn van de syrah of malbec, in plaats van een pinot noir of een gamay. Maar hey, ook hier: uitproberen is het devies en ieder zijn smaak.

 

Witte wijn over? Ook prima te verwarmen!

Een lekkere kop verwarmde wijn maken gebeurt vaak met een rode wijn. Maar het kan ook met witte wijn, waarbij de meer aromatische wijnen van bijvoorbeeld riesling, muscat of chenin blanc prima van pas komen.

 

Een Franse variatie van verwarmde wijn (Vin Chaud) is er een met citroen en Eau de Vie. Hier doet een witte wijn het prima in.  

 

Of check dit heerlijke recept: http://www.smulweb.nl/recepten/233657/Warme-witte-wijn-met-limoen-en-vanille

 

Andere tips voor restjes wijn 

-          Koken met wijn – vele recepten, en natuurlijk wijnsauzen, vragen om het toevoegen van wijn. Dat kan prima met restjes wijn, zelfs als die al wat langer open staat.

 

-          Wijn invriezen – wijn kan prima ingevroren worden om later bij het koken te gebruiken. Zo hoef je niet direct een recept te zoeken of te bedenken omdat je nou per se wijn over hebt. Gewoon in het ijsblokjesbakje en in de vriezer!

 

-          Maak er wijnazijn van – dit vergt iets meer werk dan puur de wijn een poos open laten staan, maar kan wel resulteren in een veel betere wijnazijn met een uniekere smaak dan u vindt in de supermarkt. Hoe het moet, staat hier duidelijk uitgelegd: http://www.weckenonline.eu/Uitleg_werkwijze/Azijn_maken/azijn_maken.html.

 

Een ander ‘klein’ tipje

Houdt u nou vaak wijn over? En komt vervolgens de Glühwein uw neus uit, zit de vriezer helemaal vol met wijnijsblokjes en de kelderkast met flessen wijnazijn… Misschien zijn kleine flesjes wijn dan wat voor u. Op Kleinflesjewijn.nl vindt u een groot assortiment aan halve flesjes wijn. Wel zo makkelijk als een hele fles niet op gaat.

 

Veel plezier met de restjes deze winter!

Gesundheit!
 

Reacties

  1. Door Door

    Die warme witte wijn met limoen en vanille is echt superlekker, goeie tip, dank je wel. Handige besteding van het halfje dat ik over had, een klein beetje bewerkelijk...dus volgende keer gewoon met een hele fles wijn ;-)

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden