Wijn proeven - een duidelijk stappenplan

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijn proeven
  • 1
Wijn proeven - een duidelijk stappenplan

Wijn proeven is niet moeilijk of eng. Iedereen kan het. U proeft toch ook het verschil tussen twee soorten appels of chips?

Wijn proeven

Het proeven van wijnen is niet meer dan het beoordelen van een wijn op kleur, geur en smaak. En daarmee de kwaliteit ervan en natuurlijk of deze naar uw smaak is. En als u dat vaak genoeg doet of probeert, met net iets andere wijnen dan die u normaal gesproken drinkt, dan legt u vanzelf een soort van wijnbibliotheek aan en wordt u steeds geoefender in het onderscheiden van wijnen.

 

Wine Enthusiast heeft een leuke, informatieve video gemaakt waarin kort en duidelijk wordt uitgelegd hoe u moet proeven. Hij is hier te vinden: http://winemag.com/wine-101-how-to-taste.

Voor degene die er niet 3,5 minuut voor willen gaan zitten of wiens Engels niet zo sterk is, hieronder een korte samenvatting in het Nederlands.

 

Eerst: wijn proeven in één zin!

Mocht u het nog beknopter dan het onderstaande willen hebben….hoe u wijn kunt proeven is ook in 1 zin uit te leggen (dit is wel een kort-door-de-bocht methode, maar wel de essentie): “Hou de wijn 6 seconden in uw mond”. Tadaa! De wijn warmt iets op in de mond, waardoor aroma’s vrij komen, die dan weer via de keelholte een stukje terug uw neus in gaan en waardoor u de wijn proeft.   

 

Maar hieronder dus iets uitgebreider de basics van het wijn proeven.  

 

Stap 1 – Kijk

Schenk het glas ongeveer tot 1/3 vol. Zo blijft er ruimte om het glas schuin te houden om de kleur van de wijn te bekijken en de wijn in het glas te walsen. Dingen om op te letten zijn de kleur van de wijn, de concentratie van de kleur (kijk je er makkelijk doorheen?), de helderheid (is de wijn bijvoorbeeld enigszins troebel) van de wijn en of de wijn tranen in het glas achterlaat (kan een indicatie van een hoog alcoholgehalte  zijn en/of veel restsuiker in de wijn (of dat de glazen vies zijn)). Bij mousserende wijn let u ook nog op de bubbels. Besteed niet teveel tijd aan deze stap, de kleur kan een indicatie van de wijn en zijn kwaliteit zijn, maar proeven gaat vooral om de volgende stappen.

 

Stap 2 – Wals de wijn

In de video gepresenteerd als aparte stap, maar de functie die ze eraan toekennen staat hier eigenlijk al vermeld in stap 1. Walsen van de wijn in het glas, geeft de mogelijkheid om te zien of de wijn blijft ‘plakken’ aan de rand, c.q. of de wijn tranen achterlaat. Een andere functie van het walsen is dat het ervoor zorgt dat de aroma’s beter vrijkomen, waardoor de volgende stap, het ruiken, geholpen wordt.

 

Stap 3 – Ruik

Eerst ruik je van een iets grotere afstand of de wijn goed is: zijn er geen aroma’s die erop kunnen duiden dat de wijn niet goed is (een muffe, kelderachtige geur of juist een meer azijnachtige geur). Neem vervolgens rustig de tijd om je neus er letterlijk dieper in te steken. Probeer niet van alles en nog wat te ruiken, maar concentreer je eerst op 4 basis aroma’s: fruitaroma’s, kruiden- en bloemenaroma’s, aardse tonen (zoals bladeren of mineralen) en houtaroma’s (zoals bijvoorbeeld vanille of toast).

 

Stap 4 – Neem een slok

Het leukste gedeelte! Neem een slok en zorg dat de wijn goed over de gehele mond wordt verdeeld. Hierbij wordt lucht naar binnen wordt gezogen om de wijn te laten waaieren over de tong en de wijn mag een beetje wordt gespoeld door de mond. Toegegeven…dit is niet het meest chique, maar wel belangrijk om de wijn goed te proeven. Alleen hoeft het geslurp ook weer niet overdreven te worden (zeker niet en plein public).

 

Stap 5 – Proef

Neem de tijd om de smaak in te laten werken. Probeer vervolgens de smaken voor uzelf te identificeren. Deze kunnen hetzelfde zijn als de aroma’s die u in stap 3 al rook, maar het kan net zo goed zijn dat andere smaken naar voren komen. Of u kunt een indicatie geven op basis van de basissmaken zuur, zoet en bitter.

 

En dat is het eigenlijk.

 

Of nee…eigenlijk zou er een laatste stap moeten zijn waarin u uw conclusie trekt over de wijn. Combineer de individuele componenten die u zojuist de revue heeft laten passeren in een oordeel over de wijn. Niet alleen een algemeen (kwaliteits)oordeel, maar natuurlijk ook of u deze lekker vindt. En probeer dit vervolgens een goed plekje in uw eigen wijnbibliotheek te geven, waaraan u toekomstige wijnproeverijen aan kunt meten…en ga zo op uw eigen ontdekkingsreis door de wijnwereld.

Veel plezier met de reis en veel plezier met proeven.

Santé

Wat is overigens uw ervaring met wijn proeven? Heeft u een goede tip of do/don't? 

 

Reacties

  1. G. Dudink G. Dudink

    Mijn tip is om open te staan voor dingen die je nog niet kent. Voor andere druiven dan je gewend bent of andere streken. Probeer eens een nieuwe wijn of ga eens naar een proeverij. Ik ben lang blijven hangen in de Bordeaux qua rode wijn...wat de boer niet kent...heb ik achteraf wel spijt van, hoewel een Bordeaux lekker blijft zijn de prijzen in andere streken voor waat je krijgt vaak wel beter.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden