Wijntip - Galets Dorés van Château Mourgues du Grès

  • Geplaatst op
  • Door Frederik Brouwers
  • Geplaatst in Wijntips
  • 0
Wijntip - Galets Dorés van Château Mourgues du Grès

Houdt u van droge witte wijn die enerzijds lekker fris is en veel fruit (en wat bloemigs) in de aroma’s heeft, anderzijds strak (maar niet vlak) is en lekker wat pit heeft? Een mooie complexiteit heeft dus, maar dan niet verschrikkelijk duur is? Dan is deze wijn echt een aanrader en meer dan het proberen waard!

Galets Dorés van Château Mourgues du Grès

Helaas is deze heerlijke wijn uit het assortiment, vanwege assortimentswisselingen bij de leverancier.
Als u een goed alternatief zoekt, probeert u de Vermentino uit Toscane eens. Of een heerlijke Verdicchio.

 

We hebben het over de witte wijn Galets Dorés van Château Mourgues du Grès uit de wijnstreek Costières de Nîmes (in de Rhône-streek). Eigenlijk een van onze persoonlijke favorieten van de afgelopen zomer!

Niet dat deze favorietenrol met het aanbreken van de herfst nu meteen weg is. Juist niet! Deze heerlijke wijn gaat ons nu van de nodige zonnigheid voorzien binnenshuis en haar van haar warme kant laten zien in de maanden die gaan komen. De wijn is namelijk multi-inzetbaar en verveelt gewoon niet! Blijft een verrukkelijk aperitief en tegelijkertijd een prima begeleider van de voorgerechten of lichtere hoofdgerechten die we op tafel gaan zetten omdat we weer wat langer in de keuken gaan staan.

 

Veel in het glas voor een mooie prijs

De wijn is mooi licht goudgeel van kleur. Er is veel terug te vinden in de aroma’s. Daarmee wordt de wijn dan ook gebruikelijk als complex aangeduid. Veel fruitaroma’s zijn te herkennen van diverse pluimage: vooral citrus zoals mandarijn, grapefruit en sinaasappel, en geel fruit zoals peer en meloen en wellicht wat tropisch fruit. In de geur is ook wat bloemigs terug te vinden en het lijkt wel iets of de stenen in de wijngaard (de galets (keien), vandaar de naam van de wijn) iets te ruiken zijn*. De smaak is lekker droog, toch zacht, veel fruitigheid en een afwisseling aan smaken. De afdronk is mooi en vrij lang. Voor € 10,- echt een hele prima prijs-kwaliteitverhouding.

 

Waar drinken we het bij?

Als aperitief of gewoon zo los te drinken droge witte wijn is deze wijn uitstekend geschikt. Niet alleen in eigen gezelschap, maar ook breder, zoals op een verjaardag of feestje, want de wijn spreekt vrijwel iedereen aan. De wijn is verder goed te combineren met visgerechten, al dan niet met een niet te vette saus, of met gerechten met gebraden witvlees. De wildperiode is weer in aantocht…deze wijn zou perfect passen bij bijvoorbeeld fazant (seizoen start half oktober) met abrikozen.

 

Een expressie van de grond in een biologische wijn

* Even terugkomend op de stenen in de geur. Dat lijkt gek en misschien wel vies. Maar dat hoeft niet en kan juist een dimensie aan de wijn geven. Zolang het maar niet overweldigend is. Het kan de wijn juist wat strakheid geven, maar soms ook wat ‘warmte’. Dit is vaak het ‘minerale’ in wijnen waar tegenwoordig steeds meer naar verwezen wordt. Eigenlijk proef je de omgeving (terroir) waarin de wijn is gemaakt juist wat terug…het is puur natuur. Dit is dan ook een biologische wijn.

 

Heeft u wel eens een (natte) vuursteen geroken? Dat is een beetje de geur die in deze wijn licht terug komt. Niet erg geprononceerd, dus laat u vooral niet afschrikken…daar is de wijn te lekker voor.

 

Santé
Naar de wijn >

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden