Wijntip(s) bij mosselen

Wijntip(s) bij mosselen

Het mosselseizoen is in volle gang. Afgelopen weekend was de Mosseldag in Yerseke, het kloppende hart van Mosselland, en over iets minder dan 2 weken begint de Nationale Mosselweek (van 29 augustus tot en met 6 september). Hét moment om te genieten van dit heerlijk stukje Nederlandse goed. En natuurlijk met een lekkere wijn.

De combinatie van mosselen met een Muscadet uit de Loire is een zeer traditionele en 10topwijnen.nl heeft een heerlijke voor u!

Helaas is de beschreven Muscadet uit het assortiment gegaan. Jammer op zich, maar voor bij de mosselen hebben we altijd onderstaande alternatieven nog, die even goed passen en ook heerlijk zijn!
Vermentino van Terenzi >>
Vinho Verde van Maria Bonita >>
Verdicchio dei Catelli di Jesi Calssico 'Villa BIanchi' van Umani Ronchi >>
Pinot Grigio rosé van Bidoli >>

Muscadet en mosselen

Mosselen zijn het best te combineren met droge, witte wijnen die zuiver en fris zijn en een wat hoger zuurgehalte hebben. Afhankelijk van de bereidingswijze van de mossel kan men vervolgens diverse kanten op. Hier in Nederland zien we het meest de traditionele bereidingswijze; zo in de schelp in een pannetje. Bij deze vrij zuivere manier van bereiden past het ziltige karakter van een Muscadet uit de Franse Loire uitermate goed.

 

De Muscadet de Sèvre et Maine ‘Les Dabinières’ van Bonnet Huteau is zo’n mooie Muscadet die erg goed combineert met zo’n heerlijk pannetje met mosselen. Heerlijk fris met geuren van (zure) appel, citrus en (witte) bes en qua smaak vrij droog en strak, licht ziltig en met toch wat rondeur. Voor een Muscadet stevig en complex en zeer goed van kwaliteit. Dat vonden ook Harrold Hamersma (die de wijn een 9- gaf) en het wijntijdschrift Perswijn (die de wijn 4,5 sterren uit 5 gaf). En voor toch maar €10,- maakt dit een heerlijke wijn met een prima prijs-kwaliteitverhouding. Overigens ook heel erg lekker bij dat andere Zeeuwse pareltje, de oester (maar dan wel zo zuiver mogelijk). 

 

Alternatieve wijnen bij mosselen

Mocht u van de traditionele paden af willen wijken of mosselen met Muscadet toch iets te afgezaagd vinden of niet naar uw smaak zijn, dan zijn er gelukkig tal van alternatieven. Zeker ook als de mosselen anders bereid worden dan op de traditionele wijze. 10topwijnen.nl heeft enkele alternatieven, die prima kunnen combineren, maar waarbij dat friszure in de wijn toch nog de boventoon voert:

 

Vermentino van Terenzi – Droog van smaak, maar niet te strak en iets zwoel. Fris qua geur met tonen van citrus, peer en wat bloemigs en kruidigs. Juist erg goed bij mosselen als er ook net iets meer kruiden bij gebruikt worden.

 

Sauvignon blanc/Gros manseng van Brumont – frisse en opwekkende wijn waarbij de strakkere citrustonen gecombineerd worden met een licht exotisch tintje. Daardoor combineert deze wijn precies goed bij dat zoetje van de wortel en de ui die in het pannetje meegaan.

 

Costières de Nîmes ‘Galets Dorés’ van Château Mourgues du Grès – een mooie, droge witte wijn met veel fruit in de geur; veel citrus en geel fruit. Door de mooie zuren in de wijn, gecombineerd met een lichte mineraliteit past hij goed bij de mosselen. Ook zeker als de mosselen in saus of met (pittiger) kruiden bereid wordt, mits subtiel.

 

Pinot Grigio rosé van Bidoli – wellicht een iets ongewonere combinatie. Het karakter van de witte druif echter komt echter in de wijn duidelijk door en zorgt voor de frisheid die nodig is in de combinatie met mosselen. Het feit dat er een rosé van gemaakt is zorgt voor net dat tikje meer body wat erg goed bij het vlezige karakter van de mossel kan passen en eventueel wat meer tegenwicht geeft aan geserveerde sauzen en gebruikte kruiden (als er een snuf kerrie in mee gaat bijvoorbeeld).

 

Meer mosselen…

Meer over mosselen vindt u op www.mosselen.nl. Hier vindt u onder meer enkele recepten en meer over de Mosselweek (ook op www.mosselweek.nl).

 

Heeft u al genoten van de mosselen? En wat drinkt u er het liefst bij?

 

 

Proost en veel genot! 
 

Reacties

  1. Vermeulen Vermeulen

    Heb de wijn geprobeerd bij mosselen en dat was inderdaad een prima combinatie. Hele pure witte wijn. Goed droog maar toch wat vriendelijk en rond. Van genoten. Bij mosselen gewoon zo uit het pannetje, zou de wijn niet bij mosselen met veel poespas schenken, misschien wel zonde van de heerlijke wijn. Volgende keer bij een lekker visje proberen

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden